Narkoosiaparaadi aurusti polnud kindel ning teatud vahepealsetes mõõdikuasendites tuli patsiendile ülikanget narkoosiauru, ütles Maarjamõisa haigla anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku arst ning sotsiaalministeeriumi anestesioloogianõunik Jüri Samarütel.

Juba 1997. aastal oli sotsiaalministeeriumi komisjon soovitanud Vene päritolu narkoosi-aparaate mitte kasutada suurtes haiglates teiste narkoosiaparaatidega ühendatult, sest teatud juhtudel kippus Vene aparaatides hapnik ja naerugaas kontrollimatult segunema.

Patsiendil võib tekkida hapnikuvaegus, halvimal juhul võib selline narkoos lõppeda surmaga.

“Seda on kahjuks Eestis juhtunud,” ütles Samarütel.

Tema sõnul päästis Elva haiglas opereeritud Janar Heinametsa elu see, et operatsioonitoas oli käepärast elektrishokiaparaat. “Kui poleks kiiresti abi antud, olnuks see mees surnud,” ütles Samarütel.

Elvas pruugitud narkoosi-aparaat sobiks Samarüteli sõnul kasutamiseks näiteks kunstliku hingamise puhul, kuid üldnarkoosi ei tohiks sellega teha.

3. oktoobril sattus Janar Heinamets (23) Elva haiglas operatsiooni ajal eluohtlikku seisu, sest Vene päritolu aparaat andis välja liiga kanget narkoosiauru.

Praegu on Heinamets Tartu psühhoneuroloogiahaiglas. Tema ema sõnul on Janaril endiselt probleeme mäluga ning erinevad jututeemad segunevad kummaliseks seguks.

Esialgu ei ole pere otsustanud, kas anda Elva haigla õnnetuse tõttu kohtusse. Ema sõnul võetakse otsus vastu siis, kui pere on pidanud nõu advokaadiga.