Tallinnas kooliteed alustavate laste vanemad saavad linnaeelarvest toetust taotleda. Tänavu läheb esimesse klassi umbes 3850 väikest tallinlast.

Tallinn maksab 5000 kroonist esmakordselt kooli mineva lapse toetust avalduse alusel lapsevanemale, eestkostjale või hooldajale. Toetuse saamise tingimuseks on, et üks vanematest on rahvastikuregistri andmetel elanud Tallinnas vähemalt aasta enne lapse kooliminekut ning laps on rahvastikuregistri andmetel Tallinna linna elanik, elab toetuse taotlejaga ühel aadressil ja asub õppima Tallinna kooli.

Toetus määratakse kooli õpilaste kinnitatud nimekirja alusel. Avaldus toetuse saamiseks tuleb esitada elukohajärgsele sotsiaalhoolekande osakonnale kolme kuu jooksul alates õppeaasta algusest. Soovi korral on võimalik esitada avaldus alates 13. septembrist elektrooniliselt, digitaalselt allkirjastatult.

Tallinna linn maksab ka toimetulekutoetust saavate perede lastele lisaks 500 krooni suurust kooliminekutoetust. „Toimetulekutoetuse saajate arv on väga kiiresti kasvanud, nende perede jaoks on see toetus laste kooli saatmisel väga oluline,“ sõnas abilinnapea Merike Martinson.

Tartu linn maksab sellist toetust, mida võib koolitoetuseks pidada täiendavate sotsiaaltoetuste nime all ja vähekindlustatud peredele. Esiteks on esimesse klassi minejatele vähekindlustatud perede lastele on nn aabitsatoetus - 2000 krooni lapse kohta. “Aabitsatoetust saavad vähekindlustatud pered, kes on meil püsivalt sotsiaaltoetuste saajad ja saavad, kas toimetulekutoetust või on eelnevalt saanud lastele lasteaia toidu või osamakse kompensatsiooni, nemad saavad selle meie käest automaatselt ilma täiendava taotlemiseta,” ütles Delfile Tartu linnavalitsuse sotsiaalabi osakonna juhataja Meida Griin.

Griin lisas, et teine toetuse liik, mida lapsevanemad koolimineku perioodil ka aktiivselt kasutavad on toetus lastele hädavajalike kulude kompenseerimiseks. “See on kuni 1000 krooni lapse kohta,” ütles Griin ja lisas, et selle toetuse saamiseks tuleb esitada avaldus, mida sotsiaaltöötaja hindab ja komisjonis otsustatakse, kas ja kui palju toetust määratakse.

Pärnus lõpetati esimesse klassi minevatele lastele koolitoetuse maksmine eelmisel aastal.

Lapse koolitoetust saavad aga Pärnus taotleda töö kaotanud vanemad. “23. augustist 2010 saab esitada Pärnu linnavalitsusele taotlusi lapse koolitoetuse saamiseks. Toetust makstakse töö kaotanud ühiselt või üksinda last kasvatavale vanemale, lapse eestkostjale või lapse hooldajale pere iga kuni 19-aastase üldhariduskoolis või kutseõppeasutuses õppiva ja taotlejaga ühel aadressil elava lapse kohta,” rääkis Delfile Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo. Taotlusi võetakse vastu kuni 15. septembrini 2010.

Viljandi linn maksab kõikidele lastele, kes lähevad esimesse klassi tuhat krooni. Olenemata perekonna rahalisest seisust. Viljandi linnavalitsuse pressiesindaja Eha Mooseli sõnul peavad nad olema Viljandi linna kodanikud. “Pereregistri järgi peab nende elukoht olema viljandi,” ütles Moosel ja lisas, et täiendavaid koolitoetusi taodelda võimalik ei ole. “Taodelda on võimalik lihtsalt täiendavaid sotsiaaltoetusi.” Mooseli sõnul on toetused juba välja makstud.

Narvas anti seitsmekümnele esimesse klassi mineval lapsele, kes on pärit
vähekindlustatud peredest, 25. augustil üle komplekt hädavajalikke
koolitarbeid, ütles Delfile Narva linnakantselei infoteenistuse peaspetsialist Anastassia Lukina.