Tallinnas Mustamäel elava lapse ema pani aprilli alguses oma suvel 7-aastaseks saava lapse kirja kodule kõige lähemal asuvasse kooli, kus laps oli ka terve talve eelkoolis käinud.

Vanemad hindasid kooli eelkõige selle asukoha tõttu, sest kooliteel ei tuleks lapsel ületada ühtegi ohtlikku ristmikku.

Teistesse koolidesse kogu oma elu Tallinna elanik olnud naine avaldusi ei teinud. Määratud päeval käis sünnist saadik Tallinna kodanik olnud laps isaga kooliküpsuse vestlusel ja pere jäi ootama.

25. aprillil, kui oli viimane aeg saada selgust, kas laps on kooli vastu võetud või ei, helistas ema igaks juhuks kooli üle.

„Andmete väljastamisega läks nii kaua aega ja siis ma lihtsalt helistasin kooli ja uurisin, milles asi,“ kirjeldas ema. Et see oli gümnaasiumis kirjandi kirjutamise päev, võttis ka esimese klassi lapsevanematele teatamine aega.

„Järgmiseks hommikuks oli kiri postkastis, et kahjuks te soovitud koolikohta ei saa,“ oli ema kurb. „Meie kodulähedane kool on lihtsalt nii hea, et kõik soovivad sinna õppima minna.“

Nüüd on ema õnnetu ja teeb endale etteheiteid, et ehk oleks ikka lapse veel mitmesse kooli pidanud kirja panema. „Midagi pole teha, nüüd tuleb oodata 2. maini, kui haridusamet hakkab andmed üle kontrollima, mis meist siis saab,“ rääkis ta. „Põhiline, et laps ei peaks minema kooli linna teise otsa. Logistika teise linnaossa võtab isegi täiskasvanu võhmale, mis siis veel lapsest rääkida.“

Komisjon määrab kooli

Haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktor ja elukohajärgse kooli määramise komisjoni esimees Meelis Kond tõdes, et neile on tulnud vanemate avaldusi konkreetsete soovidega, milles vanemad paluvad lapsele määrata üks või teine kool.

„Komisjon lähtub ennekõike ikkagi määruses toodud kriteeriumidest: esiteks – õpilase elukoha lähedus koolile ja sama pere teiste laste õppimine samas koolis; teiseks – õpilase elukoha lähedus koolile; kolmandaks – sama pere teiste laste õppimine samas koolis,“ loetles Kond.

Kond märkis, et e-Kooli moodul võimaldab haridusametil kooli ja lapse rahvastikuregistri järgse aadressi põhjal genereerida kooli kauguse meetrilise täpsusega. „Seega ei ole komisjonil põhjust ja vajadust ise mõõtmisi korraldada ja oma arvamusi avaldada,“ ütles Kond.

Kui kaks või enam kooli on õpilase elukohast võrdsel kaugusel, siis määratakse elukohajärgseks kooliks see kool, mis on tema elukohale kõige lähemal, kuhu koolitee on kõige lühem ja turvalisem ning kus on vabu õppekohti, selgitas Kond. Ta lisas, et vajaduse korral võetakse arvesse ühissõidukite kasutamise võimalust.

„Elukohalähedus ei tähenda aga sugugi veel seda, et koolimaja peab asuma just kodu kõrval,“ rääkis Kond. Ta tõi näiteks, et kui ühele ja samale kriteeriumile vastab rohkem lapsi, kui on vabu õppekohti, siis eelistatakse õppekoha määramisel last, kelle elukohaandmed on kantud rahvastikuregistrisse varem.

Koolikoht tagatakse kõigile

„Igale koolikohustuslikus eas lapsele, kelle elukoha aadress on Eesti rahvastikuregistri järgi Tallinna linn, on tagatud õppimisvõimalus Tallinna linna munitsipaalkoolis,“ kinnitas ta. „Linnas on koolikohti piisavalt, seega ohtu, et mõni laps kodulinnas kooli ei mahu, ei ole.“

Samuti ei ole tema sõnul alust lapsevanemate kartusel, et näiteks Nõmme laps määratakse Lasnamäe kooli või vastupidi.

Vajadusel luuakse klassikomplekte juurde

„Vanematel tuleb oma lõplikust valikust koolidele eKooli keskkonnas teada anda hiljemalt 1. maiks. Lastele, kes ei ole kandideerinud ühessegi kooli või ei ole soovitud kooli pääsenud, määrab elukohajärgse kooli vastav komisjon,“ tutvustas Kond kehtivat korda. „Neil lapsevanematel, kes on juba taotluse esitanud, ei ole vaja seda teistkordselt teha, taotlust ei ole vaja esitada ka neil, kes seda veel teinud ei olegi.“

Kõik vakantsed koolikohad selguvad 2. mail ja kõigepealt alustab komisjon nende täitmisega, vajadusel luuakse juurde klassikomplekte.

Komisjoni poolt määratud koolid teavitavad vanemaid sellest hiljemalt 10. juunil, vanematel tuleb oma vastus anda hiljemalt 22. juuniks.

Määratud kool pole siiski lapsele kohustuslik, laps saab peale 22. juunit minna ka teistesse koolidesse, kus on vabu kohti, seisab haridusameti koduleheküljel.