Mullu detsembris määras koolijuht oma abikaasale Riita Tõnistele kogu kollektiivi kõige suurema jõulupreemia. Huvijuhina töötav Riita Tõniste sai kohalikust eelarvest jõulupreemiaks 4400 krooni ja riiklikust eelarvest 12 tunni koormusega töötava õpetajana 3000 krooni, teatas ajaleht.

Kokku teenis Riita Tõniste detsembris koos palgaga 15.493 krooni. Paljud täiskoormusega töötavad õpetajad said jõuluks palgalisa vaid 900 krooni.

“See, kas inimene on minu naine või ei ole, ei määra Raeküla koolis mingisuguseid tasusid, olgu need palgad, lisatasud või preemiad,” kinnitas koolijuht ajalehele. “Need kujunevad selle järgi, milline on inimeste tööpanus.”

Tõniste sõnul pole ta lisatasude ja preemiate maksmist otsustanud ainuisikuliselt, vaid koos kooli juhtkonnaga.

Kooli õppealajuhataja Viive Tüür ütles, et direktor on küll juhtkonnaga arutanud, kellele ja mille eest preemiat makstakse, kuid konkreetsetest summadest ei ole juttu olnud.

“Direktor on rääkinud, et raha ei jätku, mina olen teda uskunud,” ütles ta.

Pärnu haridustöötajate liidu esinaise Anneli Verbitskase sõnul valitseb Raeküla koolis sisuliselt sama süsteem nagu Vene gümnaasiumiski, mille direktor jaanuaris vallandati.

“Oma naisele makstakse suuri preemiaid ja samal ajal käib jutt, et raha ei ole,” ütles ta. Verbitskase sõnul tekitab koolidirektorite ainupädevus lisatasude ja preemiate maksmisel neile karistamatuse tunde.

Pärnu linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Anne Rähni sõnul on direktoril õigus oma töötajatele preemiat ja lisatasu maksta vastavalt koolides paika pandud alustele ja haridusosakond ei saa sekkuda.

Kuni 15. oktoobrini oli Raeküla koolis palgal ka direktori poeg Imre Tõniste, kuid Kehtna majandus- ja tehnikakooli andmetel on ta möödunud aasta 1. septembrist nende õpilane ja käib koolis iga päev. Direktori sõnul töötas tema poeg poolteist aastat kooli staadionil, kuid haridusosakonna raamatupidamise andmetel sai Imre Tõniste palka majahoidjana ja veerand koha eest laborandina.

Raeküla kooli keemiaõpetaja sõnul pole keemia- ja füüsikakabinetis kunagi laboranti olnud.