Seda kinnitas Postimehele ASi Silberauto turundusdirektor Üllar Born.

Kui teised automüüjad ei julge tellimust auto valmistamiseks enne konkursi võitmist tehasele esitada, siis Silberauto esindaja kinnitusel ei jää poes 1,3 miljonit krooni maksev luksusauto Mercedes Benz S430L ka konkursi mittevõitmisel müümata.

Mercedese maaletoojate kindlust, et Rüütli ametiautoks valitakse just Mercedes Benz, kinnitasid eile Postimehele ka mitmed kompetentsed allikad.

Presidendi kantselei on seadnud autosid pakkuvatele firmadele tingimused, millele vastavad väga vähesed autod. Mitmed punktid viitavad S-klassi Mercedesele 430L. Kõiki 37 riigihanke pakkumise tingimustes ette nähtud lisaseadet on standardvarustuses võimalik tellida vaid Mercedesele. Näiteks nõutakse lisaks tavapärasele elektriküttele tagaistmete ventileerimise süsteemi, mis on olemas ainult Mercedesel ja BMW uusimal mudelil.

Nii jääb ilmselt konkurentsist välja Volvo, mille konkursile esitatud mudeli kere pikkus jäi vaid 18 sentimeetrit nõutust lühemaks. Riigihanke tingimustele ei sobinud ka topeltturbomootor, mis pole ettenähtult nelja-viieliitrise töömahuga, vaid ainult 2,8liitrine. Samal ajal on Volvo mootori võimsus samas klassis teiste pakkujate autodega.

BMWle tuleb United Motors Eesti AS-i müügijuhi Toomas Pärna sõnul juurde monteerida Mercedese tootjalt nime saanud turvasüsteem Follow-Me. Audit pakkuva Reval-Auto juhatuse esimees Aivar Toompere kinnitas, et kui täpselt sellise varustusega autot tahetakse, suudab nende firma selle tarnida, osa tehnikat tellitakse autole lihtsalt teistelt firmadelt. Volvosid müüva Info-Auto turundusdirektor Tiit Lillipuu kinnitas, et on samuti kuulnud presidendi autolt nõutava varustuse identsusest Mercedese tootenimistuga.

Toompere sõnul peaks asja paika panema hinna ja kvaliteedi suhe. “Määravaks ei tohiks saada tehnikaimed. Pigem tuleks maksumaksja raha säästes valida madalam rendihind,” ütles Toompere.

Teiseks konkursilt väljalangejaks on Postimehe andmetel United Motorsi andmetel United Motors Eesti AS, kes pakkus uhiuut BMW mudelit. Kui auto vastas kõikidele nõudmistele, siis BMW müüjate komistuskiviks sai valesti vormistatud pakkumine, milles polnud auto rendihinda eraldi ümbrikusse suletud.

Tähtajaks laekunud pakkumiste ümbrikud avati eile kell 11, kuni neljapäevani toimub autode tehniliste omaduste võrdlus. Neljast pakkumise teinud firmast jõuavad ülehomsele hinnaümbrike avamisele Audide ja Mercedeste müüjad.