Reformierakond tervitab täna riigikogus saavutatud kokkulepet koalitsiooni ja opositsiooni vahel, et opositsioon lõpetab viljatu venitamistaktika pensioniea tõusu eelnõu lugemisel, mis tähendab, et teine lugemine täna lõpetatakse. Seadus võetakse vastu järgmisel töönädalal, teatas Reformierakonna pressiesindaja.

Sotsiaalkomisjoni liikme Tõnis Kõivu sõnul teab ka opositsioon, et pastakast välja imetud obstruktsioon ei muuda Eesti demograafilist tegelikkust.

"Seaduseelnõu kohaselt tõuseb pensioniiga aastaks 2027 65. eluaastani,
et tulevikus ei peaks vähendama pensione ega tõstma sotsiaalmaksu," lisas Kõiv.

"Pensioniea tõusu seadustamine annab kindlustunde nii tänastele pensionäridele kui nn pensionieelikutele, et pensionikassas jätkub ka tulevikus raha pensionite maksmiseks ning et ei ole mingit alust pensionite vähendamiseks. Kokkuleppe saavutamine parlamendis kaugesse tulevikku suunatud otsuse osas on hea märk," lausus Kõiv.

Keskerakond: pensioniea tõusu ei seadustata kiirkorras

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles, et opositsioon lõpetas pensioniiga tõstva eelnõu muudatusettepanekute hääletamise eel vaheaegade võtmise, kuna saavutas Reformierakonna ja Isamaa ja Res Publica fraktsiooniga kokkuleppe, et pensioniiga tõstvat eelnõu ei võeta märtsikuus vastu ning täiendavat istungit kokku ei kutsuta.

"See tähendab, et arutelu pensioniea tõstmise kohta jätkub sotsiaalkomisjonis," märkis Simson.

Sotsid: pensioniseaduse eelnõuga tuleb aeg maha võtta

Sotsiaaldemokraadid tunnustavad valitsusliitu otsuse eest loobuda pensioniiga tõstva seaduse jõuga läbisurumisest ning teevad ühtlasi ettepaneku arutada sadu tuhandeid inimesi puudutavat küsimust järgmisel nädalal koos huvigruppidega riigikogu sotsiaalkomisjonis.

Samuti ootab Sotsiaaldemokraatlik Erakond, et sotsiaalminister Hanno Pevkur esitaks aprillikuu jooksul riigikogule tööpensionide ning töövõimetus- ja kutsehaiguskindlustuse kontseptsiooni koos vastuvõtmise ajakavaga.

"Pensionikindlustuse seaduse muudatustega on põhjust edasi minna alles siis, kui asja on põhjalikult käsitletud koos ekspertide, ametiühingutega, tööandjatega ja teiste huvirühmade esindajatega," märkis sotsiaalkomisjoni liige Heljo Pikhof. "Antud eelnõu arutelule sotsiaalkomisjoni oli kutsutud vaid üks ekspert. Nii suure ühiskondliku ja sotsiaalse mõjuga eelnõu puhul on taoline käitumine lubamatu."

Pikhofi sõnul võiks sotsiaalkomisjon tulla erakorraliselt kokku järgmisel nädalal ja jätkata pensioniarutelu.