Reinsalu ütles tänasel juuniküüditamise mälestuspäeva tseremoonial valitsuse esindajana, et meie kõigi ühine kohus on mälestada ja mäletada kommunistliku režiimi ohvriks langenud inimesi, vahendab justiitsministeeriumi pressiteenistus.

Kohus mälestada ja mäletada 

"Meenutame täna kõiki neid, kes langesid küüditamise ja poliitiliste repressioonide ohvriks. Eesti peab jätkama koos teiste riikidega võitlust selle nimel, et kommunism oleks tunnistatud kuritegelikuks ja inimsusevastaseks ideoloogiaks," ütles justiitsminister Urmas Reinsalu oma sõnavõtus.

Justiitsministri sõnul on oluline ajaloolise mälu edasiandmine meie riigi mineviku ja inimsusevastaste kuritegude olemuse kohta ka noorele põlvkonnale.

"Kommunismiohvrite mälestuse austamiseks rajame Eesti riigi sajandaks sünnipäevaks ülemaalise mälestusmärgi," lisas Reinsalu.

Reinsalu rõhutas, et mäletamine tähendab ka seda, et riigis, mis kommunismikuritegusid mäletab, ei ole avalikel üritustel kohta inimsusevastaseid ideoloogiad propageerivate sümbolite jaoks.

Sündmused, mis ei lähe meelest

Riigikogu esimees Eiki Nestor asetas tänasel leinapäeval parlamendi nimel pärja Linda kuju jalamile ning tõdes, et juuniküüditamine on sündmus, mis ei lähe meelest, vahendab riigikogu pressiteenistus.

"On sündmused, mis meelest ei lähe, sest need on meie mõtetes, hinges ja südames. Inimeste saatus oli raske ja kurb, paljud jäidki sinna ning karistati mitte millegi eest," ütles Nestor Tallinnas Lindamäel toimunud mälestustseremoonial.

"Täna oleme kindlad, et ilma süüta ei karistata kedagi," lausus Riigikogu esimees. „Olgu see päev ühtlasi kurb, aga andku ka meile kindlust tuleviku suhtes, et midagi sellist ei kordu mitte kunagi.“

Ööl vastu 14. juunit 1941. aastal toimus Eestis massiküüditamine, mille käigus viis Nõukogude okupatsioonivõim Siberisse hinnanguliselt 10 000 inimest. Nälja ja kurnatuse tagajärjel hukkus või tapeti umbes 6000 last, naist ja meest. Leinapäeval mälestatakse kõiki repressioonide ohvreid.

14. juunil 1941. aastal küüditati Eestist Siberisse üle 10 000 inimese.

Kell 12 Hirvepargi juures Lindamäel toimunud mälestustseremoonial viis palvuse läbi Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Tallinna praostkonna praost Jaan Tammsalu. Kõne pidasid riigikogu esimees Eiki Nestor, justiitsminister Urmas Reinsalu ja Eesti Memento Liidu juhatuse esimees Leo Õispuu.