"Me oleme puhastusfirmadega kokku leppinud, et sulaperioodiks on vaja maantee tüüpi tänavad kõik laiemini lahti lükata, et vesi saaks teepeenra kaudu ära imbuma asuda," rääkis kommunaalameti hooldusosakonna juhataja Tarmo Sulg. "Äärekiviga ja sadevee süsteemide tänavatel tuleb sulailma tingimusteks valmistudes kõik restkaevud puhastada. Kõnniteedelt vee ära juhtimiseks tuleb vajadusel vallidesse äravoolu avad teha. Lisaks peab iga puhastusfirma oma piirkonnas tagama vähemalt ühe vee väljaveoauto olemasolu, et vajadusel käia vett ära vedamas," rääkis Sulg Delfile.

Sulg soovitab sulaperioodi võtta liigse dramaatikata. "Mina seda praegu veel nii dramaatilisena ei kirjeldaks, et nüüd kõik ujub ja kuhugi enam ei saa üldse liikuda." Tema sõnul on varasemad kevaded näidanud, et lumi ei sula päris korraga. "Päeval sulatab, öösel jälle natukene külmutab. Sellisel juhul ei tohiks tõsist probleemi tekkida," ütles Sulg.

Probleem on aga tõsisem, kui sulailma peaks saatma ka vihmasadu. "Kuna maapind on külmunud, siis ei pruugi vesi hakata kohe imbuma, et siis peaks ikkagi suutma selle ära juhtida sadevee süsteemidesse või siis kohtades, kus sadevee süsteeme ei ole, siis paakautodega ära vedada."

Linnakodanikele soovitab Sulg võimaluse korral sajuvett tänava süsteemidesse juhtida, teha näiteks kõnniteelt äravoolurenne sõidutee poole, kui teekalded tagavad vee ära voolamise.

Katuste lumest puhastamine väldib mitmeid probleeme

Sula saabudes muutub probleemiks ka lumi katustel, mis muutub vesisemaks ja raskemaks. "Katustelt peaks püüdma lume võimalikult alla ajada, sest sula tingimustes ta muutub igaljuhul raskeks, tekib täiendav lisakoormus katuse konstruktsioonidele, mis võib siis lõppeda katuse kokkuvarisemisega," hoiatas Sulg.

Sule sõnul võib lisaks varisemisohule paljude katuste tüüpide puhul tekkida ka veelekkeid. "Ka neid peaks vältima lume alla lükkamisega."

Lisaks muutuvad veelgi tõsisemaks ohuks linnakodanikele sulast tekkivad jääpurikad. "Kõik see lumi, mis nüüd katustel on, eks ta püüabki kuidagi veena sealt alla tungida, kui ta ei ole veel alla lükatud."

Sulg nimetas jääpurikaid kevade üheks suuremaks probleemiks ja lubas, et linn jätkab võitlust, et kinnistuomanikud koristaksid jääpurikaid räästast.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peaspetsialist-klimatoloog Ain Kallis ütles hiljuti, et kevadel tuleb suure tõenäosusega arvestada võimsate üleujutustega.