„Kui Tiik on ametisse nimetatud, pühendub ta Moskva ja Tallinna vaheliste normaalsete suhete elustamisele, kuna Venemaa on ilmselt muutmas oma suhtumist Balti riikidesse ja Eesti majandus on möödunudaastase konflikti tõttu suuri kahjusid kannatanud,“ vahendab Eesti Päevaleht Online Kommersanti.

Ajalehe hinnangul olid Marina Kaljuranna Moskva-aja tipphetked pronkssõduri teisaldamise järgsete konfliktide ajal. „Noored ründasid tema autot, kuid saadik näitas üles julgust ja paindumatust,“ kirjutab Kommersant.

„Vahepeal on nad Tallinnas nähtavasti otsustanud Moskvaga soojemaid suhteid luua, kuna Pronkssõduri konflikt riisus Eesti majanduselt kuni 40 protsenti riigieelarvest. Esimene samm suhete paranemise suunas võibki olla Venemaal negatiivseid tundeid tekitava saadiku asendamine,“ kirjutab Kommersant.

Eesti riigieelarve kahjude kokkulöömisel on Kommersant siiski veidi eksinud. Eesti andmetel ei riisunud aprillis alanud rahutused riigieelarvest 40 protsenti: kahjusid hinnatakse tegelikult veidi üle 7 protsendi eelarvest. Tõsi, ka arv 40 tuleb ette, kuid seda seoses transiidiga: 40 protsenti vähenesid Eesti raudtee kaubavedude mahud.

Välisministeerium Tiigi võimalikku saadikuametit ei kommenteeri.

„Seni kuni president ei ole uut saadikut ametisse nimetanud, seni seda nime ei avalikustata,“ ütles välisministeeriumi esindaja Lauri Matsulevitš Päevaleht Online’ile.

2005. aastast Moskva suursaadikuna töötava Marina Kaljuranna ametiaeg lõpeb tänavu augustis.