Komisjoni istungil osalesid kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõuts ja kaitseväe operatiivjaoskonna ülem major Sten Reimann, kes tutvustasid lähemalt missioonidega seonduvat ja kõnelesid edasistest arengutest.

Kõne all oli ka Eesti missioon Bosnias, mis esmakordselt mehitatakse Kaitseliidu baasil. Täies koosseisus alustab missioon oma tegevust 9. detsembril. Kõutsi kinnitusel on rühma ettevalmistus hea ja see on saanud samasuguse väljaõppe, nagu teistel missioonidel osalejad.

Bosnias on tegemist Euroopa Liidu sõjalisel operatsiooniga ALTHEA, mille peamine eesmärgiks on tagada Daytoni rahulepingu täitmine. Eesti jaoks on see esimene tõsisem panus Euroopa Liidu sõjalisse operatsiooni.

Riigikogu kiitis otsuse Eesti kaitseväe üksuse kasutamine kohta Bosnias ja Hertsegoviinas heaks 23. novembril

Kosovo missioonist kõneldes tõdes Kõuts, et Eesti on sellega hästi hakkama saanud ja pälvinud palju positiivset tähelepanu, sealhulgas Itaalia karabinjeeridelt, kes hindavad Eesti üskust väga kõrgelt.

Eesti osaleb Kosovos KFORi mitmerahvuselise kirdebrigaadi (MNB NE)Taani pataljoni ning mitmerahvuselise spetsialiseeritud üksuse (KFOR MSU) Itaalia kontingendi koosseisus.

Riigikaitsekomisjoni esimees Toivo Tootsen tõstatas omalt poolt missioonilt naasvate kaitseväelaste rehabilitatsiooni küsimuse.

Kõutsi kinnitusel tegeldakse selle teemaga väga tõsiselt ja kedagi ei jäeta vajadusel ilma toeta. Kõikidele missioonilt naasvatele kaitseväelastele on tagatud meditsiiniline teenindamine, mis algab koheselt peale missioonilt naasmist arstlikku läbivaatusega, kuhu on kaastaud ka psühholoog. Vajadusel on võimalik saata missioonidelt naasnud kaitseväelasi koos perekondadega 10 päevaks sanatoorsele ravile.