Kõlvarti hinnangul avaldas kaitsepolitsei 2012. aasta 12. aprillil astaraamatut tutvustaval pressikonverentsil tema kohta ebaõigeid andmeid ning tahab kohtult selle tegevuse õigusvastasuse tuvastamist, õigusvastaste tagajärgede kõrvaldamist ning alternatiivselt talle tekkinud mittevaralise kahju hüvitamist kohtu äranägemisel.

Tallinna ringkonnakohus teeb Kõlvarti apellatsioonkaebuses otsuse 25. juunil, ütles kohtu pressiesindaja Anneli Vilu ERR-i uudisteportaalile.

2013. aasta augustis ei rahuldanud halduskohus Kõlvarti kaebust, kuna leidis, et kapo ei ole pressikonverentsil süüdistanud Kõlvartit õiguserikkumise, rääkimata kuriteost, toimepanemises, kui rääkis tema poolt kehtiva seaduse (gümnaasiumides eestikeelsele õppele ülemineku) vastu aktiivsest võitlemisest.

Samuti tuvastas kohus, et kapol oli seaduslik alus pressikonverentsil aastaraamatut tutvustada ja sellega seoses pressiesindajate küsimustele vastamisel Kõlvarti isikuandmeid n-ö töödelda ehk tema ees- ja perekonnanime nimetada.

Kohus leidis, et kapo ei ole esitanud pressikonverentsil Kõlvarti kohta faktiväiteid, sealhulgas valesid faktiväiteid. Kapo väljaöeldu näol on selgelt tegemist väärtushinnanguga, mis ei ole ebakohane ega halvustav ja mille ümberlükkamine ei ole võimalik.

Kaitsepolitsei 2012. aasta kevadel ilmunud aastaraamat tõi peatükis "Põhiseadusliku korra kaitse" esile Kõlvarti avalikke ja varjatud kontakte Venemaa suursaatkonna diplomaadi Juri Tsvetkoviga ning vaatles tema tegevust venekeelsete koolide eesti keelele ülemineku vastu võitlemisel.