„Teatan oma otsusest kaevata kapo kohtusse. Olen teadlik sellest, et see samm muudab minu elu oluliselt raskemaks, kuid olen veendunud, et ebaõiglusega tuleb alati võidelda. Usun, et seda on vaja ka teistele, mitte ainult mulle,“ seisab Kõlvarti avalduses, vahendab Raepress.

„Ammu enam ei pane kedagi imestama see, et meie riigis on opositsioonipoliitikud motiveeritud jälituse all. Kui ei õnnestu algatada kriminaal- või korruptsiooniskandaal, siis tingimata tekitatakse meediaskandaali õhumull.

Teisitimõtlejaid üritatakse kõikvõimalikult diskrediteerida või vähemalt naeruvääristada ning see ei käi ainult poliitikute kohta. Räige näide sellest on mittetulundusühingu Vene Kool Eestis juhatuse liikme Alisa Blintsova jälitamine, mis leidis meedias palju väiksema kajastuse, kui minu nime sattumine Kapo aastaraamatusse. Avaliku elu tegelast jälitati ning tungiti tema isiklikku ellu, üritades hiljem kasutada saadud foto- ja videomaterjale tema diskrediteerimiseks.

Nagu selgus, võivad meie riigis varjatud ähvardusi esitada nii eriteenistuse esindajad kui ka Riigikogu liikmed. Väino Linde hoiatus tõestas mulle veelkord adekvaatse reaktsiooni vajaduse. Ma mõistan suurepäraselt, et kaitsepolitsei on nüüd veel tugevamalt motiveeritud mind kompromiteerima, ning ootan huviga uusi paljastavaid fakte ja pikantseid fotosid. Mind ei hirmuta Kapo arhiivid, mul pole midagi häbeneda ega varjata.

Pean samuti kurvastama härra Pomerantsi. Kapo-poolne ennetav meede ei mõjutanud mind, ma ei loobu oma poliitilistest veendumustest ega plaani peatada oma poliitilist tegevust.

Ma armastan oma riiki ja loodan, et viimasel ajal ilmnevad tendentsid ei muutu valitsevaks. Loodan, et Eesti avalikkus on võimeline hukka mõistma mitte ainult nõukogudeaegseid poliitilisi repressioone ning Venemaal toimuvat, aga ka praegust teisitimõtlejate tagakiusamist meie riigis.“

Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Mihhail Kõlvart sattus kapo huviorbiiti seoses Venemaa mõjutustegevusega Eesti suunal. Kapo hinnangul toetab Kõlvart jõuliselt Venemaa püüet säilitada Eestis täies mahus venekeelset gümnaasiumiharidust.

Kapo peadirektori Raivo Aegi sõnul ei nimeta kapo Kõlvartit küll Venemaa mõjuagendiks, kuid tema tegevus tekitab rohkelt küsimusi. Samas rõhutas Aeg, et Kõlvart on oma tegevuses kasutanud talle põhiseadusega antud õigusi ja seni pole nendest piirdest välja astunud.

Kapo kinnitusel kuulub venekeelse haridussüsteemi ja vene keele eristaatuse säilitamine lähiriikides Nõukogude Liidu venestuspoliitika ühe osana Venemaa Föderatsiooni mõjutustegevuste prioriteetide hulka.

Kõlvarti tegevus on kapo aastaraamatu andmetel seotud 2007. aastal alanud venekeelsete koolide gümnaasiumiastet puudutava osalise üleminekuga eesti õppekeelele. See tekitas osades õpetajates ja lastevanemates vastumeelsust ning oma seisukohtade väljendamiseks loodi 2010. aasta sügisel MTÜ Vene Kool Eestis.

Olles mullu sügisel võtnud MTÜ Vene Kool Eestis enda kontrolli alla, korraldas Kõlvart selle nime alt kampaania allkirjade kogumiseks venekeelsete koolide toetuseks. Mullu oktoobris, novembris ja detsembris organiseeris Kõlvart äärmusrühmituse Öine Vahtkond liikmete abiga Tallinnas mitu meeleavaldust õppekeele muudatuste vastu. Samuti toimus Vene Kool Eestis palvel Tallinna linnavalitsuse korraldusel "üleriigiline lastevanemate koosolek", kus osalesid peamiselt eakamad inimesed, nende hulgas mitmed tuntud Kremli-meelsed äärmuslased, selgub kaitsepolitsei aastaraamatust.