Pikk raske haigus sai võitu mehest, kes on tuttav igale televaatajale ja raadiokuulajale. Endel Sõerde tuli raadiomajja diktoriks omakandimehe Valdo Pandi kutsel 1951. aasta 1. veebruaril.

Teadustaja amet hoidis teda kinni 35 aastat — esialgu raadios ja 1959. aasta 20. juunist telemajas.

Aktuaalse Kaamera ja Eesti Televisiooni hinnangul on Endel Sõerde kohta on vähe öeldud, et ta oli oma ala professionaal. Temas oli ühendatud tark ja arukas toimetaja, saatejuht, uudiste vahendaja. Tema eesti keel ja meel olid kristalliseerunud säravaks tähiseks, mille poole püüdles mitu põlvkonda noori kolleege.

Täpsus ja kohusetruudus, jäägitu andumus oma elukutsele, nõudlikkus iseenda ja teiste vastu, abivalmidus — neid omadusi on palju, mida ei saa unustada, mis on jätnud püsiva jälje noortesse ametikaaslastesse, teatati ETAle Eesti Televisioonist.

60ndate aastate algul oli Endel Sõerde see, kes hakkas esimesena esinema saatejuhi-toimetajana uudisteprogrammides. "Aktuaalse kaamera" töötajaks jäi ta kuni surmani.

Sõerde energia ja huvialad tõid televaatajateni mitmeid aastaid kestnud saatesarju. Viktoriinid põllumeestele "Kas teate, et...", loodushoiule pühendatud "Tammelehe viktoriin", kala- ja jahimeeste saated, teleprogrammi tutvustav "Monitor" — Endel Sõerde elukogemused, teadmised oskused suutsid rõõmu pakkuda paljudele.

Endel Sõerde elutöö ei jää kaunistama mitte ainult televisiooni ajalugu. Loodussõbrana, jahi- ja kalamehena oli ta arukas hoidja, sportlase ja spordikohtunikuna oli ta kodus allveespordi romantilistel radadel.

Endel Sõerde andis endast parima oma kutsetööle, ta oli hea abimees paljudele ja paljudel aladel, ta ehitas vapralt kodu lastele ja lastelastele, ta muretses meie ühise kodu — Eestimaa saatuse pärast.