Uuringutega alustati selle aasta aprillis, seni on uuritud 140 inimest. Tegemist on näiteks katlamajade ja laevaremondi tehase töötajate, isoleerijate ning ehitustöölistega, kes on asbestiga kokku puutunud vähemalt kümme aastat. Uuringus osalejate keskmine vanus on 57.

Ühel kolmandikul seni uuritutest on leitud kopsukahjustusi, mis on osaliselt tingitud tolmust ja suitsetamisest. Röntgeniuuringus leiti kümnel protsendil inimestest asbestiga seotud muutuseid.

Sotsiaalministeerium viib koos Soome töötervishoiu instituudiga läbi projekti, et vähendada asbestiga seotud kutsealaseid riske. Projekti ühe osana uuritakse ka asbesti mõju tervisele.

Partnerlusprojekti “Asbestiga seotud kutsealaste riskide vähendamine” üks osa on terviseuuring. Tervise Arengu Instituut (TAI), Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH), Tartu Ülikool ja Narva haigla uurivad 300 inimese tervist, kes on töötades kokku puutunud asbestiga.

Viimase aastakümne jooksul on Eestis registreeritud ainult üksikuid asbestist põhjustatud haigusi. Tänavu on asbestist põhjustatud vähki diagnoositud ühel korral. Samas avastatakse Soomes igal aastal üle viiesaja asbestist põhjustatud kutsehaiguse.