Umbusalduse algatanud Reformierakonna, IRLi ja sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liikmed ei pea võimalikuks Savisaare jätkamist linnapeana, kuna tema juhitavas haridussüsteemis kasutatakse lapsi nõukogude okupatsiooni sümbolite taustal pildistamiseks.

Volikogu koguneb erakorraliselt teisipäeval

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut kutsus kokku erakorralise istungi arutamaks umbusaldusavaldust linnapeale.

Linnavolikogu erakorraline istung toimub eeloleval teisipäeval algusega kell 8.

Täna esitatud umbusaldusavalduse allkirjastas linnavolikogu opositsiooni kuuluvast 33 volinikust 22. Umbusalduse algatamiseks on vajalik vähemalt viiendiku volikogu koosseisu ehk 20 linnavoliniku toetust, vahendas Tallinna linnavolikogu avalike suhete nõunik.

Linnapea Edgar Savisaare umbusaldamise algatajad süüdistavad teda selles, et Linnamäe Vene Lütseumi õpilased pildistasid end ajaloomuuseumis nõukogude sümboolikat tutvustava ekspositsiooni taustal.

"Ma saan aru, kui kool viib õppekava väliselt lapsi jõulude ajal kirikusse, aga laste pildistamine nõukogude okupatsiooni sümbolite taustal Eestis on lubamatu, seda enam, et tegu polnud juhusliku juhtumiga," ütles Kukk.

"Tallinna Linnamäe Vene Lütseumiga on varemgi probleeme olnud. Mõni aeg tagasi oli juhtum, kus õpetati selles koolis Vene Föderatsiooni õppekavade alusel aineid. Selles küsimuses kutsusime korrale abilinnapead Mihhail Kõlvartit, kes ilmselt arvab senini, et sellised juhtumid Tallinna haridussüsteemis on lubatud," lisas Kukk.

"Tulenevalt sellest, et senised juhtumid Tallinna Linnamäe Vene Lütseumis on saanud ka linnapea Edgar Savisaare vaikiva heakskiidu, algatame umbusalduse linnapea Edgar Savisaare suhtes," lisas Kukk.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimehe Anto Liivati sõnul on riigikogu valimiste lähenedes Tallinna linnast üha enam saamas Keskerakonna kandidaatide valimiskampaaniate suursponsor.

"Põhja-Tallinna ja Lasnamäe linnaosavalitsuste ettenägematuteks kuludeks mõeldud reservfondide vahendite kasutamine valitud korteriühistute juhtide ja teiste Keskerakonna toetajate bussireiside korraldamiseks, on kardetavasti vaid mõned näited linnakodanike raha süsteemsest pahausksest kasutamisest. Eriti kahetsusväärne on seejuures linnajuhtide kartlikkus linnaosavanemate kuritarvitused selgesõnaliselt hukka mõista," loetles Liivat.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni aseesimehe Riina Solmani sõnul on Tallinna linnapea korduvalt näidanud välja toetust lisaks ajaloolistele inimsusvastastele režiimidele ka tänasele Vene Föderatsiooni võimule.

"Jõhkraima näitena on Edgar Savisaar öelnud, et paremliberaalne valitsus on teinud Eestile rohkem kahju kui teine maailmasõda ja sellele eelnenud ning järgnenud okupatsioonid," lõpetas Solman.