22-aastane Olev Hannula kirjutas 2003. aasta sügisel Delfisse ühe Iisraeli- teemalise artikli kommentaariks “Juudid ahju”. Nüüd on Hannula sotsiaalse vaenu õhutamise eest kohtus.

Tegu on olulise protsessiga Eesti kohtupraktikas, mis võib sillutada tee sõnavabaduse ja sotsiaalse vaenu õhutamise vahel jooksva piiri kehtestamiseks, teatab ETV Online.

“Minu meelest on see käibefraas, mida internetis väga paljud kasutavad. Ma ei tahtnud sellega kedagi üles kutsuda kellelegi vägivalda tegema,” rääkis Hannula “Aktuaalsele kaamerale”.

“Ma ei tea, miks ta nii arvab. Ma ei tea millega juudid teda välja vihastasid. Üldse ei saa ma aru, kuidas võib vihata kedagi rahvuse pärast,” pahandas Eesti juudi kogukonna esinaine Cilja Laud.

“Minul pole juutide vastu midagi, mul on Iisraeli sise- ja välispoliitika vastu suured probleemid, sest seal viiakse palestiinlaste vastu holokausti läbi,” vastas Hannula.

Hannula ütles, et sporti ta eriti ei tee, aga jututubades laseb auru välja küll. Sest internetis saab tema sõnul kõigest rääkida.

Delfi peatoimetaja Mart Puki meelest on Hannula kurjategija, kes väärib oma karistust. “Me oleme nagu tikuvabrik, kes toodab tikke. Tikud on mõeldud selleks, et ahju süüdata või küünlaid. Mõni paneb maja põlema ja saab karistada. Süüdi pole ju mitte tikuvabrik, vaid kurjategija, kes saab karistuse kätte,” rääkis Pukk.

“Antud juhul oleks vaja kohtupretsedenti, mis paneks kindlalt paika sõnavabaduse ja vaenu õhutamise piirid,” märkis prokurör Steven Evestus.

Kohus langetab Hannula asjus otsuse reedel. Politsei nõuab noormehele väärteo korras 3000-kroonist trahvi.