21. juulil jõudis Tartu nakkushaiglasse kaks haiget, kellel mõlemal diagnoositi düsenteeria, kirjutab Postimees. Kumbki oli kaks päeva varem oma firma kontoris söönud kala-munarooga, mille oli valmistanud toitude valmistamise ning laialiveo firma OÜ Talder.

Järgmistel päevadel lisandus haigeid veelgi, nemad olid söönud Talderist pärit hakkšnitslit.

Tartu nakkushaigla arst Rita Pihlak ütles, et osa inimesi võeti haiglasse, osa jäeti kodusele ravile. Ühtekokku on Talderi toitu söönuid düsenteeriaga nakkushaiglas olnud kuus, teist sama palju jäi koju ravile. Osa haigeid sai abi perearstidelt, nende kohta nakkushaiglas andmed puuduvad.

Tänaseks on kõik düsenteeriahaiged haiglaseinte vahelt koju pääsenud.

Tartu tervisekaitsetalituse vaneminspektor Sirje Plank ütles, et osa uuringuid veel käib ja tänase seisuga võib üksnes väita, et kõik haigestunud olid söönud Talderist pärit toitu.

Mis täpselt nakatumise põhjustas, ei soostunud Plank veel ütlema. “Haigustekitaja pidi toidu sisse sattuma inimkäte läbi,” ütles ta.

Pärast haigusjuhtude ilmsiks tulekut kontrollis tervisekaitsetalitus kõigi Talderi töötajate tervist ja avastas ühel kokal düsenteeriapisiku, kuigi mingeid kaebusi tal polnud esinenud.

Tartumaa veterinaarkeskuse mitteloomse toidu hügieeni peaspetsialist Karin Tiido ütles, et tegelikult on düsenteeriapisikut saadud nii Talderi kui sama katuse all asuva Reinu toidukaupade roogadest.

“Ühes kohas on kaks firmat. Üks teeb lõunasööke, teine pitsat,” märkis Tiido. Kalamunaroa ja shnitsli kõrval oli kaks haigestunut söönud Reinu pitsat. Kummalise asjaoluna haigestus vaid kaks pitsasööjat, kuigi üks pitsa jagati viie sööja vahel.

Töö Talderis on peatatud. Talderi juhataja Agur Lehis eitas igasugust seost Reinu pitsa ja Talderi praadide vahel. “Eri firmad, eri köögid,” kinnitas ta.

Reinu pitsa tellimistelefon eile pitsatellimusi vastu ei võtnud, vabandades töökatkestust elektririkkega.

Päevas umbes 200 inimese toidu kohale toimetanud Talder jääb düsenteeria tõttu ilma kümnetest tuhandetest kroonidest. Kui paljud kliendid firma teenetest pärast töö taaskäivitumist loobuvad, ei osanud Lehis prognoosida.

“Seadus ei näe praegu toitlustusasutuste töötajatele ette mingeid muid kohustuslikke uuringuid peale kopsuröntgeni,” ütles Tiido.