Eile hommikul kell 9 alanud harrastuskalapüügi kalastuskaartide väljastamise järjekord sai alguse juba pühapäeval kell 11, kui keskkonnaameti hoovi saabus esimesena kojamees Ain Leemet, kirjutab Saarte Hääl.

Kojamehe palkas enda eest järjekorras seisma kohalik venelasest pensionär, kelle tervis ei võimalda tal endal nii pikka ja kurnavat katsumust läbi teha.

Mullutu-Suurlahe kalastuskaarte jahtinud Leemeti sõnul plaanis ta algul minna järjekorda pühapäeval kell 14-15, aga kartus kalastuskaardist ilma jääda sundis teda siiski mõned tunnid varem kohale tulema. Mullutu-Suurlahe, eelkõige aga just Kuressaare külje all asuva Suurlahe vastu on kalameeste huvi kõige suurem.

Suurlahes nakkevõrguga püüdmiseks müüb keskkonnaamet iga kuu kohta vaid kaks kalastuskaarti, mille järjekorra esimesed kaks võivad soovi korral kõik ära osta.

Ain Leemeti sõnul õigustas varajane kohaletulek end igati, sest järgmine mees tuli järjekorda juba kell 12.30 ja ülejärgmine tunni jagu hiljem. Viimane lahkus aga pettunult üsna pea ning päris kaua koosnes järjekord vaid kahest mehest.

Esmaspäeva hommikul kell 7 pärast 20-tunnist seismist oma koha pensionärist kalamehele loovutanud Leemeti sõnul polnud tal võimalust keskkonnaameti hoovi pealt eriti ära käia, sest muidu oleks ta koha järjekorras kaotanud. Kaasas oli tal toidukott, lisaks tõi vene pensionär talle aeg-ajalt kuuma teed ja võileibu. Ihuhädasid käis Leemet rahuldamas üle aia elava tuttava pool.

Kui esmalt mõtles Leemet kõik 20 tundi miinuskraadidele vastu panna leentoolis istudes ja lumetormi korral presendi alla pugedes, siis tema õnneks oli teisena tulnud mees kohal autoga. Öösel algas ka lumemöll ja siis oli hea soojas autos istuda, kuid kõigele vaatamata muutusid jalad lõpuks ikkagi külmaks ja niiskeks.

"Möödunud aastal üks poiss ja tüdruk olid seal öö läbi teki all ja tegid ka selle kadalipu läbi ja said püügiload," teadis Leemet.

Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni vee-elustiku spetsialisti Märt Kesküla sõnul oli hommikul keskkonnaameti ukse ees järjekorras kaheksa inimest. Mullutu-Suurlahe ja Karujärve kalastuskaardid müüdi kohe läbi, eile keskpäevaks oli saada veel Undu lahe kalastuskaarte. Siseveekogu kalastuskaart maksab 13 eurot ja lubab püüda 70 meetri nakkevõrguga.

"Merel püügiks on lubasid jätkuvalt saada nii interneti teel kui ka kontorisse tulles. Seda ei pea täna soetama, vaid täpselt siis, kui tuleb tahtmine kalale minna," rääkis Kesküla.

Märt Kesküla möönis, et www.pilet.ee keskkonnas, kus toimub kalastus-kaartide müük interneti teel, kukkus elektrooniline süsteem põhimõtteliselt uppi.

"Siin olid mingid probleemid, kus inimesed said loa ära osta, aga luba ei hakanud kehtima. Peamine oli see, et sinna ei pääsenud üldse ligigi," rääkis Kesküla, kelle sõnul saadi asi toimima pärastlõunal.

Eile müüki tulnud elektrooniliste kalastuskaartide müük ummistas muuhulgas Tallinna ühistranspordi piletite müügi süsteemi põhjalikult. Ühendatud Piletite AS-i tegevjuht Kristjan Konks selgitas Delfile, et eile oli süsteemis 10-kordne koormus, ligikaudu 1000 inimest minutis, võrreldes tavalisega. Tavapäraselt müüakse päevas umbes 3000 erinevat elektronpiletit.