"Mida peaks Eesti seadusandja oma otsustega eelistama, kas taastuvenergiat, mis toodetakse kohalikust toorainest, või hoopis imporditud fossilset kütust? Just sedavõrd lihtne valik ongi monopolide ohjamise seaduse eelnõule esitatud muudatusettepaneku taga," kirjutab Kõiv oma blogis.

Kõivu väitel on ettepaneku taga ka soov hinda alandada. "Täna on Valgas konkurentsiameti kirjast nähtuvalt sooja hind 30 protsenti odavam kui Tallinnas ja Tartus 20 - 25 protsenti odavam kui Tallinnas. See on tingitud maagaasi kasutamisest ja selle kõrgest hinnast Tallinnas."

"Reformierakonna eesmärk on saavutada olukord, kus ettevõtjad investeerivad pikalt soodsate kütteallikate kasutamisse. Seadusemuudatus lühendaks täna 20-aastaks sõlmitud lepingu 12-aastaseks, mis on energeetikas enimlevinud tasuvusarvestuste tsükkel. Aga isegi pikaajalisest lepingust ei ole kasu, kui taastuvenergiast toodetu ei ole hinna poolest konkurentsivõimeline. Sel juhul tuleb hinda langetada või müüb võrku teine soojatootja. Näiteks Tallinnas oleks hinna langus väga suur rahaline võit paljude inimeste jaoks – see tähendaks mõnele 500 krooni ja mõnele mitu tuhat krooni säästu talvisel ajal," selgitab ta.

"Majandusminister on väitnud, et metsamaterjali kasutamisel taastuvenergia tootmisel tekiks Eestisse täiendavalt 500-1000 uut töökohta. Imporditud gaasi tarbimise suurendamisel läheb raha riigist välja ning Eestisse uusi töökohti ei teki. Nii näiteks kulutab Põlva maakond ca 100 miljonit krooni aastas gaasile. Kui poolgi sellest rahast jääks peale taastuvale kohalikule küttele üleminekut Põlvamaale, saaksid paljud kohalikud inimesed tööd," põhjendab Kõiv oma erakonna ettepanekut ka töötuse küsimust silmas pidades.

"Eesti Metsatööstuse Liidu andmetel kasvab igal aastal metsa juurde 12,5 miljonit tihumeetrit, maha aga raiutakse sellest napilt 50 protsenti. Selle asemel, et puud metsas ära mädanevad, võiks neid hoopis rohkem kasutada, muuhulgas taastuvenergia tootmiseks," väidab reformierakondlane.

"Nii ongi riigikogulaste laual väga lihtne valik: kas Eesti tarbijale parim hind, Eesti julgeolek ja uued töökohad või suurenev sõltuvus Vene gaasist," kirjutab Kõiv lõpetuseks. "Reformierakondlased seisavad tarbijatele parima hinna, Eesti julgeoleku ja uute töökohtade eest kodumaal. On aeg selgitusi jagada ka neil, kelle eelistuseks on suurenev sõltuvus Vene gaasist. Võib-olla juba uus nädal toob siin kellegi „kapist välja“?"