Vandeadvokaat Oliver Nääsi tänasel istungil asendanud vandeadvokaat Kristi Rande leidis, et Harju maakohtu määrus Savisaare sularaha arestimiseks laiendatud konfiskeerimise tagamiseks tuleb tühistada, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Rande taotles uut määrust, millega jäetakse riigiprokuratuuri taotlus Savisaare vara arestimiseks täielikult rahuldamata. Samuti palub Rande tagastada Savisaarele viivitamata läbiotsimisel äravõetud sularaha, mis olid nii eurodes kui ka kroonides.

Kohus kuulutab määruse välja 26. mail, ütles ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu Delfile.

Kaitsepolitsei otsis Hundisilma talu läbi 22. Septembril 2015. Läbiotsimisel leiti ja võeti asitõenditena ära 186 000 eurot ja 300 000 Eesti krooni.

Savisaar sai neli altkäemaksu võtmise kahtlustust 2015. aasta septembris. Üks neist oli seotud suurärimees Hillar Tederi sooviga vahetada linnaga maad, mille eest olevat ta lubanud toetada Keskerakonda 275 000 euroga.

15. märtsil esitati Edgar Savisaarele kahtlustus suures ulatuses keelatud annetuse vastuvõtmises MTÜ-le Eesti Keskerakond ning MTÜ-le Eesti Keskerakond kui juriidilisele isikule esitati kahtlustus keelatud annetuse vastuvõtmises suures ulatuses. Keelatud annetuste kahtlustus on seotud ühe uuritava altkäemaksu episoodiga.

Samuti esitati 15. märtsil Savisaarele kahtlustus suures ulatuses rahapesus. Kahtlustuse järgi varjas Savisaar ühes Šveitsi pangas ligi 192 000 eurot, millest ligi 174 000 kasutas ta eesmärgiga varjata vara ebaseaduslikku päritolu ja tegelikku omanikku. Rahapesu puudutava episoodi uurimist alustati 2011. aastal ning see liideti altkäemaksude võtmist puudutava kriminaalasja juurde.

Seega on Edgar Savisaarele nüüdseks esitatud kahtlustus neljas altkäemaksu võtmise episoodis, suures ulatuses rahapesus ning Keskerakonnale suures ulatuses keelatud annetuse vastuvõtmises.
Talle altkäemaksu andmises kahtlustatakse ärimees Alexander Kofkinit, Admiraliteedi arenduse eestvedajat Hillar Tederit, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanikku Aivar Tuulbergi ja Silikaat Grupi omanikku Vello Kunmani.

Endine tipp-poliitik ja praegune Silikaat Grupi nõunik Villu Reiljan on kahtlustatav Savisaarele altkäemaksu andmise vahendamises ning Tallinna linnavolikogu esimeest Kalev Kallot kahtlustatakse kaasaaitamises altkäemaksu andmisele ja võtmisele.

Reedel selgus, et ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaarele läbi aastate reklaamikampaaniaid tootnud OÜ Midfieldi juht Paavo Pettai sai kriminaalkahtlustuse võltsimises ja Keskerakonnale keelatud annetamisele kaasa aitamises.