Kohtule teatasid oma haigestumisest 25-aastane Maria Kaširova ja tema kaitsja vandeadvokaat Margus Heek. Kohus otsustas jätkata kriminaalasja arutamist 9. veebruaril.

Kokku on Stockmanni kaubamaja pommiplahvatuse tõttu kohtu all kuus inimest, neist 22-aastaseid Deniss Balõnskit ja Nikolai Bobrovit süüdistatakse plahvatuse korraldamises ja Kaširovat sellele kaasaaitamises.

Lisaks saatis kaitsepolitsei kohtu alla kolm meest, keda süüdistatakse lõhkeaine omamises ja vahendamises plahvatuste korraldajatele.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi tekkis Nikolai Bobrovil mai esimesel poolel kavatsus pressida pommiplahvatustega Stockmanni kaubamajalt raha välja. Stockmanni kaubamaja valis Bobrov väljapressimise objektiks seetõttu, et pidas seda kõige suuremaks ja kallimaks kaupluseks Tallinnas.

Bobrov rääkis oma plaanist Deniss Balõnskile, kes soostus kuriteos osalema.

Umbes nädal enne plahvatust käis Bobrov Stockmanni kaubamajas tutvumas sealse olustikuga ning valimas välja lõhkeseadeldiste paigaldamise kohti ja maskeerimise viise. Samuti uurisid ja fotografeerisid Bobrov ning Balõnski AS-i Eesti Fosforiit tootmishooneid Maardus, kus nende plaani kohaselt pidi väljapressitav raha üle antama.

Nädal enne pommiplahvatuse korraldamise päeva said Bobrov ja Balõnski ka Andrei Berezini nimelise mehe vahendusel Igor Gretškolt oma plaani elluviimiseks üheliitrisesse piima kilepakendisse pakendatud ammoniidi ja kolm elektridetonaatorit. Lõhkeseadeldiste valmistamiseks ostsid Bobrov ja Balõnski ka kolm mobiiltelefoni Motorola d160 ja eri mobiilsideoperaatorite kõnekaarte.

Väljapressimise ettevalmistamise käigus otsustasid Bobrov ja Balõnski kaasata oma plaani ka Bobrovi tuttava Maria Kaširova, kes oli varem ESS-i turvatöötaja Stockmanni kaubamajas.

Päev enne plahvatust valmistasid Bobrov ja Balõnski kaks sarnase ehitusega lõhkeseadeldist ning panid need Stockmanni kaubamaja esimesel korrusel asuvatele küpsise- ja mahlariiulitele.

19. mail kell 2.36 teatati kõne vastu võtnud Stockmanni kaubamaja turvatöötajale, et 15 minuti pärast lõhkeb Stockmannis pomm ja seejärel lõpetati kõne. Kell 3.07 tehti järgmine ähvardus.

Stockmanni kaubamaja esimesel korrusel asuvas toidukaupade osakonnas plahvatasid 19. mail kaks lõhkeseadeldist. Kell 4.40 ja 10.54 toimunud plahvatustega tekitati AS-ile Stockmann ja kaubamajas viibinud klientidele varalist kahju kokku 288.110 krooni ulatuses. Kella 10.54 plahvatus tekitas peale varalise kahju veel ka raske kehavigastuse kahele naisele.