Pelgulinna elanike ühendused teatasid, et eile väljastas kohus uue määruse, millega keelas ära Paldiski mnt 36a süstlavahetuse ja metadooniravi alustamise kuni 5. augustini. Uus määrus keelab kõikide teenuste pakkumise antud aadressil.

"On oluline mõista, et narkomaania ravi ümberkorralduse otsuseid ei tohi teha kiirustades, kuna probleemiks ei ole vaid süstlavahetuspunkti asukoht kaardil. Tuginedes Erika tänava kogemusele toob sellises formaadis teenuse pakkumine kaasa probleemid, mille ennetamisega tuleb tegeleda enne nende tekkimist," teatas Pelgulinna kogukonna eestkõneleja Marko Vaik.

"Vesteldes seotud osapooltega väljaspool Linnaosavalitsust oleme nüüdseks veendnud, et süstlavahetuse- ja metadoonravi teenust on võimalik korraldada viisil, kus kaasnevad riskid ja mõju ümbruskaudsetele elanikele on väiksemad, kui selleks on valitud õige asukoht ning korraldatud kõik tugiteenused. Vastavaid ettepanekuid on välja toonud nii politsei, Tervise Arengu Instituut kui Sotsiaalministeerium," teatas Lars-Erik Hion, üks süstlavahetuspunkti vastase petitsiooni algatajaid.

Pelgulinna elanikud ei ole nõus asukoha kolimisega Paldiski maanteele ei ajutiselt ega püsivalt.

Kohtute presiesindaja Malle Aleksius ütles, et kõnealune Tallinna halduskohtu määrus pärineb 7. juulist 2016. "Selle kohaselt rahuldati esialgse õiguskaitse taotlus ning keelati Tallinna linnavalitsusel ja MTÜ-l AIDSi Tugikeskus 30. juunil 2016 sõlmitud Paldiski mnt 36a äriruumide üürilepingu täitmine 30 päevaks."

See tähendab, et üürilepingu täitmine on keelatud 7. juulist 5. augustini.

Määruse peale saab esitada määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtule 15 päeva jooksul, lisas Aleksius.

Kaljulaid: AIDSi tugikeskusel on mõjukad vastased

Põhja-Tallinna linnaosa vanema Raimond Kaljulaidi sõnul on linnaosa teinud AIDS-i tugikeskusele uut asukohta valides kaalutletud ja igati põhjendatud otsuse ning on valmis seda kohtus kaitsma.

"Lihtne see ei saa olema, sest tugikeskuse avamise vastu on asunud võitlema mõjukad vandeadvokaadid, IRL-i presidendikandidaat Allar Jõks ja Reformierakonna juhtide usaldusisik Carri Ginter," ütles Kaljulaid.

„Eile koostatud kohtumäärus ei sisalda ühtegi sisulist hinnangut selle kohta, kas Paldiski maantee on AIDS-i tugikeskuse jaoks sobiv asukoht. Kohus võib kuni 30 päevaks õiguskaitset kohaldada määrusega, mis ei sisalda põhjendusi. Seda õigust on kohus kasutanud. Seega ärme tõtta ajast ette ja tõlgenda kohtu määrust tugikeskuse avamist keelava otsusena. Kohtulikke hinnanguid ei ole antud. Kohtuvaidlus seisab alles ees,“ ütles Kaljulaid.

„Plaan B pole kunagi nii hea kui plaan A, aga loomulikult on see meil olemas. Meie siin linnaosa tasemel oleme huvitatud ainult ühest. Et kasutatud ja nakatanud süstlad ei jõuaks linnaosa tänavatele ja ei ohustaks seal inimesi, eriti lapsi. Süstlavahetusteenus on sellest seisukohast asendamatu,“ rõhutas Kaljulaid.

Linnaosavanem kinnitas, et praegu arutakse tekkinud olukorda linna õigusspetsialistide ja koostööpartneritega. Oma järgmistest sammudes lubas linnaosavalitsus teada anda järgmise nädala alguses.