Heres Restauraatori pankrotimenetluse käigus leidsid pankrotihaldurid Nikolai Kõiv ja Eha Lillsaar, et Mändmets on 1997. aastal tehtud Väikemõisa viljakuivati ning oma elumaja ehitus- ja elektritööde eest ehitusfirmale võlgu, kirjutas ajaleht Sakala.

“Ta oli mõne töö eest tasunud, kuid osa maksmata jätnud,” rääkis pankrotihaldur Eha Lillsaar. “Algul ta meie andmetel isegi ei keeldunud maksmisest, kuid pankrotimenetluse käigus tekkisid probleemid.”

Mändmets üritas protsessi käigus tõestada, et ehitusfirma on hoopis temale võlgu. Ta väitis, et viljakuivati ehitus on lõpetamata ja see läheb maksma 211 241 krooni. Mändmets lahutas sellest ehitusfirmale võlgu oldud 109 876 krooni ning nõudis lõpptulemusena Heres Restauraatorilt 101 365 krooni.

Viljandi maakohus ja Tartu ringkonnakohus Mändmetsa väidetel alust ei näinud ja otsustasid talt pankrotihaldurite esitatud summa välja nõuda.

Mändmets kaebas otsuse edasi ka riigikohtusse, kuid sealt talle kohtuprotsessi jätkamise luba ei antud. Seetõttu läks otsus pankrotihaldur Kõivu sõnul täitmisele, kuid tema andmetel pole Mändmets summat siiski tagasi maksma asunud.

Praegu Roomas ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioonis (FAO) Eesti alalise esindajana töötavat Ilmar Mändmetsa ennast “Sakalal” tabada ei õnnestunud.

Lillsaar rääkis, et Mändmets taotles kohtutäiturilt raha tagasimaksmise edasilükkamist. “Ta väitis, et kuna viibib Itaalias, ei saa ta ennast täitemenetluses esindada,” sõnas pankrotihaldur.

Tema teatel kohtutäitur Mändmetsa palvet ei rahuldanud. “Kohtuotsuse täitmise möödapääsmatus on talle juba ammu teada. Meie eeldame, et sellise positsiooniga inimesel on raha, et võlga tagasi maksta,” lausus Lillsaar.