Kaks korda edasi lükatud kohtuotsuse väljakuulutamine lükkus ka täna tunni võrra edasi. Viimaks avalikustatud kohtuotsuses leidis kohus, et mõlemad mehed tuleb Helmes AS-iga seotud episoodides altkäemaksu võtmises (tollal kehtinud seaduse järgi pistise võtmises) süüdi mõista. Ühtlasi mõisteti Marko Kilk süüdi ühes omastamise episoodis. Ülejäänud episoodides mõistis kohus mehed õigeks. Mõlemad said karistuseks tingimisi vangistused. Tõnis Allik teatas, et kaebab otsuse kindlasti edasi.

Süüdistus

Prokuratuur süüdistas nii Allikut kui Kilki korduvas altkäemaksu võtmises grupi poolt. Süüdistuse järgi tagas Allik vastutasuks aastate jooksul haigla toitlustaja hangetel võidu P. Dussmann Eesti OÜ-le. Altkäemaks olevat seisnenud võimaluses käia ettevõtte kulul Saksamaal festivalil Oktoberfest.

Allikut ja Kilki süüdistati ka selles, et nad käisid PERH-i IT-hangetel edukalt osalenud Helmes AS-i kulul koos pereliikmetega välismaal puhkamas. Ühtlasi süüdistati mõlemat meest omastamises, mis puudutas nende elukaaslaste puhkusereise ja mille eest tasus PERH.

PERH-i juhtide kaitsja Margus Kurm palus kohtunikul mehed õigeks mõista. Kumbki mees end süüdi ei tunnistanud.

Kohtuotsus

Maakohus mõistis Alliku ja Kilgi süüdi neis altkäemaksu võtmise episoodides, mis puudutasid Helmese poolt tasutud puhkusereise. Dussmanni tasutud lennupiletite episoodides mõisteti Allik kuriteokoosseisu puudumise tõttu õigeks. Samuti mõisteti mõlemad mehed õigeks omastamise episoodides.

Tõnis Allikule määrati karistuseks aasta ja kuus kuud tingimisi vangistust kahe ja poole aastase katseajaga. Marko Kilk sai aasta ja kolm kuud tingimisi kaheaastase katseajaga.

Kohtuotsuses on ka kirjas, et Allikul tuleb riigituludesse maksta üle 13 500 euro ja Kilgil üle 2 000 euro.

Varem kohtus

Tõnis Allik on möönnud, et kuigi ta ei ole enda hinnangul haigla huve kuidagi kahjustanud, teeks mõned tehtud asjad täna teisiti. Allik on kohtus ka öelnud, et seda protsessi jälgisid paljud avaliku sektori juhid, kes käivad samuti koostööpartnerite korraldatud kliendiüritustel.

Kevadel alustas prokuratuur kriminaalmenetlust ka algselt kannatanuna esinenud IT-firma Helmes AS-i nõukogu liikme Andres Kuke ja ettevõtte suhtes. Menetlus alustati altkäemaksu andmise paragrahvi järgi ja suunati keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroosse.

Prokuratuur lõpetas augustis kriminaalmeneltuse oportuniteediga ja kohustas Kukke maksma riigituludesse 2000 eurot ning Helmes AS-i 4000 eurot.

Vaata ka videointervjuusid Tõnis Allikuga ja Steven-Hristo Evestusega!