Kohus mõistis õigeks ka Valdese (39) kaaskohtualuse Rain Rannase (28), kuna uurija oli rikkunud menetlusnorme ja prokuröri esitatud muudetud süüdistus väljus esialgse süüdistuse raamidest, ütles BNS-ile linnakohtu pressiesindaja.

Kohus leidis, et kohtus saab arutada vaid konkreetset kuritegu, milles süüdistatav on kohtu alla antud.

Süüdistuse muutmine kohtus on võimalik, kui see toob kaasa kuriteokoosseisu, mitte kuriteo sündmuse muutmise, märkis pressiesindaja.

Kehalise väärkohtlemise süüdistuse puhul on õigus nõuda kriminaalvastutusele võtmist vaid kannatanul, ent antud asjas kannatanu selle kohta politseile avaldust ei teinud.

Mais nõudis prokurör kohtuvaidlustes mõlemale mehele rahalist karistust ning advokaadid palusid oma kaitsealused õigeks mõista.

AS-i Morrison Invest juhatuse esimees ja AS-i Renover Ehitus juhatuse liige Valdes sattus maksuameti huviorbiiti mullu jaanuari alguses, kui tekkis kahtlus, et tema juhitavad firmad esitasid maksudeklaratsioonides valeandmeid.

Tallinna juriidiliste isikute maksuamet korraldas Morrison Investis ja Renover Ehituses eelmise aasta 16. jaanuaril läbivaatuse, mille käigus soovisid ametnikud näha neile huvi pakkuvaid dokumente.

Ajal, mil maksuametnikud olid Morrison Investi ruumides, üritas Valdes varjata ja kõrvaldada osa dokumente, andes need oma tuttava naise kätte. Naine omakorda läks dokumentidega Pelgulinna haiglasse, kuna väitis, et tema tervis halvenes ootamatult.

Naisele haiglasse järele läinud Tallinna juriidiliste isikute maksuameti järelevalveosakonna juhataja Egon Veermäe sai dokumendid enda kätte, kuid ootamatult tungis Valdes talle kallale ja võttis koos kaasas olnud Rannasega dokumendid maksuametnikult vägivallaga ära.

Maksuamet pöördus kaitsepolitsei uurija poole, kes algatas juhtunu uurimiseks kriminaalasja ning saatis selle kohtusse arutamiseks.

Tallinna juriidiliste isikute maksuamet karistas Valdest maksuametniku takistamise eest väärteomenetluse käigus rahatrahviga, mis jäi jõusse ka riigikohtus, ütles BNS-ile maksu- ja tolliameti pressiesindaja.

Vaatamata Valdese tegevusele õnnestus maksuhalduril viia lõpule ka ümbrikupalkasid puudutavad menetlused, mille tulemusel maksu- ja tolliamet mõistis Morrison Investilt välja 57 180 krooni ja Renover Ehituselt 620 096 krooni.

Morrison Invest kaebas maksu- ja tolliameti otsuse Tallinna halduskohtusse, kuid kohus jättis firma kaebuse rahuldamata. Renover Ehituse kaebus maksuotsuse kohta ootab kohtulahendit.