Kohtunik Valeri Lõõnik ei rahuldanud kaitsjate Üllar Talviste, Urmas Ustavi, Viktor Särgava ja Asko Pohla taotlusi süüdistatavate Einar Vettuse, Ester Tuiksoo ja Tullio Libliku materjalide eraldamiseks ning ei lõpetanud nende suhtes menetlust ka kuriteo aegumise ettekäändel, teatavad ERR Uudised.

Kohtunik märkis, et kuigi kohus tunnustab advokaatide ponnistusi süüdistatavate materjalide eraldamiseks omaette menetlusse, siis ei saa kohus sellega siiski nõustuda, sest kohtu hinnangul on süüdistatavatele süüksarvatud kuriteoepisoodid omavahel liialt seotud.

Kohus tegi neljapäeval ka määruse, millega ta andis üldmenetluses kohtu alla endise keskkonnaministri ning Rahvaliidu eksjuhi, riigikogu liikme Villu Reiljani (56), rahvaliitlasest endise põllumajandusministri ja riigikogu liikme Ester Tuiksoo (44), Merko Ehituse suuromaniku Toomas Annuse (48), maa-ameti eksjuhi Kalev Kanguri (41), firma TSM juhi ja ühe omaniku Einar Vettuse (45), Saarte Investeeringute juhi Tullio Libliku (44) ning Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu piirkonna juhatuse endise liikme ja Tartu endise linnavoliniku Tarmo Pedjasaare (41) ning juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Juba kevadisel eelistungil jättis maakohus rahuldamata kaheksa advokaadi taotlused saata maadevahetuse süüasi riigiprokuratuurile tagasi. Advokaatide väitel on nende kaitsealustele esitatud süüdistused motiveerimata.