Tallinna halduskohus jättis tänase otsusega Edgar Savisaare kaebuse rahuldamata ja menetluskulud menetlusosaliste enda kanda.

Otsuse võib vaidlustada hiljemalt 31.08.2015.

Vaidlustatud ettekirjutus puudutas kolme erinevat reklaami (Hiiu staadioni reklaami, Tallinn liigub reklaami ja PBK telereklaam).

Kohus leidis, et ettekirjutuses nimetatud reklaamid olid suunatud eelkõige neis eksponeeritud erakonna liikme (kaebaja) reklaamimisele, mitte avalike huvide edendamisele.

Kohtu hinnangul ei selgunud vaidlustatud ettekirjutuse tühisuse aluseid. Samuti ei ilmnenud asjaolusid, mis oleksid andnud aluse rahuldada alternatiivne taotlus (ettekirjutuse tühistamise). Seega jättis kohus kaebuse rahuldamata.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon tegi tänavu aasta alguses Keskerakonna esimehele ja Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele ettekirjutuse, mille kohaselt peab ta linnale kohalike valimiste eel tehtud valimisreklaamide eest tagasi maksma peaaegu 113 000 eurot. Savisaar kaebas otsuse halduskohtusse.

Tallinna meer taotles kaebuses erakondade rahastamise järelevalve komisjoni tänavu 13. jaanuaril tehtud ettekirjutuse tühisuse tuvastamist või alternatiivselt selle tühistamist.

Riigikontroll leidis tänavu aasta alguses oma auditis, et Tallinna linn oli oma eelarvest rahastanud teavitusi, mis olid 2013. aasta kohalike valimiste taustal mõistetavad poliitikute või erakondade valimisreklaamina. Poliitikute kasutamine omavalitsuse teavitustegevuses ei ole iseenesest keelatud, kuid omavalitsuse teavituse eesmärk ei saa olla erakonna mainekujundus ega poliitikutele valimisreklaami tegemine.

Tallinna linnaeelarvest kulus valimisreklaamina mõistetavatele teavitustele 2013. aastal ligikaudu 337 000 eurot. Tallinn ei ole poliitikutele ja erakonnale valimisreklaami tehes tegutsenud avalikes huvides, mistõttu on rikutud kohaliku omavalitsuse korralduse seadust ja linnavara valitsemise korda, ning nendeks teavitusteks tehtud väljaminekud ei ole kooskõlas linnaeelarvega, leidis riigikontroll oma auditis.