Seda kinnitas Delfile Kallo kaitsja, vandeadvokaat Kristi Rande. Rande lisas, et ootas kohtu taolist otsust.

Ta lisas, et üheks põhjuseks, miks kohus taolise otsuse langetas oli, et prokuratuur ajas taotluses segamini volikogu ja linnavalitsuse. Taotluses seisis, et Kallo ametikohal jätkamine võib mõjutada linnavalitsuse tööd, kuid Kallo töötab volikogus. Need on kaks eraldiseisvat ametiasutust.

Kaitsja sõnul jäi kohtule ka arusaamatuks, mismoodi võib Kallo oma ametis jätkates mõjutada uurimise käiku.

Prokuratuur vastas Rande sõnadele, et loomulikult ei ajanud prokurör linnavolikogu ja linnavalitsust segi. „Leian, et antud olukorras ei piirdu mõjuvõim vaid otsese alluvussuhtega ning seda kinnitavad kriminaalasjas kogutud tõendid,“ selgitas riigiprokurör Laura Vaik.

Prokuratuur võib Harju maakohtu otsuse vaidlustada, kuid hetkel pole teada, kas seda ka tehakse.

Prokuratuuri teatel leidis kohus, et Kalev Kallol puudub tulenevalt tema ametipositsioonist Tallinna linnavolikogu esimehena võimalus mõjutada linnavalitsuse töötajaid.

Andmata hinnangut kriminaalasjas kogutud tõenditele ja tegemata otsustust isiku süüküsimuses nentis kohus samas, et käesoleval hetkel on tegemist piisavalt põhjendatud kahtlusega, et Kalev Kallo võib olla toime pannud temale inkrimineeritud kuriteod.

Riigiprokurör Laura Vaik ütles, et aktsepteerib prokurörina kohtu seisukohta. "Edasikaebamise osas teeme otsuse lähiajal, praegu on kõige olulisem jätkata nende kiirete menetlustoimingutega, mille tagamiseks ametist kõrvaldamise taotluse esitasime."

"Taotlesime Kalev Kallo ametist kõrvaldamist, kuna meie hinnangul on oluline tagada tunnistajatele võimalus anda ütlusi vabas õhkkonnas. Leiame, et Kallo omab staatusest ja ametipositsioonist tulenevalt mõjuvõimu, millega saab vahetult või teiste inimeste kaudu tunnistajaid mõjutada."

Harju Maakohtu määrust on võimalik edasi kaevata kümne tööpäeva jooksul.

Kalev Kallo on üks seitsmest kahtlustatavast Edgar Savisaare väidetavas korruptsioonijuhtumis. Riigiprokuratuur kahtlustab Kallot altkäemaksu andmisele ja võtmisele kaasaaitamises.

Seadus näeb ette võimalust, et kahtlustatav kõrvaldatakse ametist prokuratuuri taotlusel ja eeluurimiskohtuniku määruse või kohtumääruse alusel, kui ta võib ametis olles jätkuvalt toime panna kuritegusid või tema edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust.

23. septembril kinnitas Kalev Kallo, et peab talle esitatud kahtlustust põhjendamatuks, teatas Keskerakond. "Leian, et mulle esitatud kahtlustus on põhjendamatu ning selle kokku panemisel on püütud luua kunstlikke seoseid, mis ei vasta tegelikkusele," ütles Kalev Kallo.

Eile avaldasid Tallinna linnaosavanemad ühiselt nördimust prokuratuuri otsusele taotleda kohtult linnapea Edgar Savisaare ja linnavolikogu esimehe Kalev Kallo tagandamist.
"Kahtlused ei tohiks üle kaaluda valimistel saadud mandaati," oli nende seisukoht.

Nördimusavaldusele kirjutasid alla Haabersti linnaosa vanem Marek Jürgenson, Kesklinna linnaosa vanem Alar Nääme, Kristiine linnaosa vanem Vadim Belobrovtsev, Lasnamäe linnaosa vanem Maria Jufereva, Mustamäe linnaosa vanem Helle Kalda, Nõmme linnaosa vanem Tiit Terik, Pirita linnaosa vanem Tõnis Mölder ja Põhja-Tallinna linnaosa vanem Karin Tammemägi.