TTÜ töötajad Tanel Kerikmäe, Archil Chochia, Raivo Vilu ja Sandra Särav esitasid Harju maakohtule 22. juunil hagi, millega taotlesid Jaak Aaviksoo rektori valimise otsuse tühisuse tuvastamist.

Maakohus keeldus asja menetlusse võtmast, kuna kohtu hinnangul peaks sellega tegelema halduskohus. Seepeale esitas TTÜ nelja töötajat esindav vandeadvokaat Piret Blankin kohtule määruskaebuse, millega taotleti ka, et kuni kohtuotsuseni külmutataks praegune olukord.

"Kohus jättis hagi tagamise taotluse rahuldamata, kuna ei tuvastanud hagejate või avalikkuse seadusest tulenevate õiguste või huvide rikkumist," ütles Delfile Harju maakohtu pressinõunik Kristina Ots. Hagi kuratooriumi otsuse osas läheb aga seega ringkonnakohtusse.

"Kohtu arvates ei saa hagejad kui TTÜ töötajad taotleda kuratooriumi otsuste ja rektori valimise peatamist," ütles Blankin eile Delfile. Ta lisas, et põhivaidlus jätkub pärast kohtu pädevuse küsimuse lahendamist. Vandeadvokaat pole välistanud, et vaidlus võib jõuda välja riigikohtuni.

TTÜ kuratoorium valis Jaak Aaviksoo ülikooli uueks rektoriks 22. mail häältega 8-3. Peagi selgus, et neid, kes enda sõnul Aaviksoo valimise vastu hääletasid, oli hoopis neli. Nii otsustas TTÜ rektori valimise hääletussedelid Eesti kohtuekspertiisi instituuti ekspertiisi saata, kuid tulemused vaidlustanud kuratooriumi liikmed keeldusid sõrmejälgi andmast.

16. juunil kogunes TTÜ nõukogu, et otsustada, kas vetostada kuratooriumi otsus valida rektoriks Jaak Aaviksoo, kuid see ei läinud läbi. Vetostamiseks oleks vaja olnud 28 poolthäält, kuid kokku tuli 25 poolt- ja 14 vastuhäält.

22. juunil toimuma pidanud kuratooriumi istung lükati kahe nädala jagu edasi ja see toimub tuleval teisipäeval, 7. juuli. Kui kuratoorium Aaviksoo ametisse kinnitab, asub ta rektorina tööle 1. septembril.