Savisaare kaitsja Oliver Nääs kaebas edasi Harju maakohtu 30. septembri määruse Edgar Savisaar uurimise ajaks ametist kõrvaldada, ringkonnakohus võtab seisukoha homme kella 11-ks.

Savisaare advokaat Oliver Nääs kordas kohtus üle põhiteesid, millele toetudes peaks ringkonnakohus kaitsjate arvates tühistama Harju maakohtu määruse Edgar Savisaare linnapea ametist tagandamise kohta.

Nääs juhtis tähelepanu, et endiselt ei ole kaitsjate arvates faktiliselt ära seletatud viise, kuidas Savisaar saaks ametis olles oma alluvaid mõjutada. "Kas ta laseb nad lahti? Või alandab nende palka? Või viib madalamale ametikohale? Et endiselt pole neid detaile lahti selgitatud," rääkis Nääs kohtus.

Lisaks leidis Savisaare kaitsja, et tema linnapeaametist kõrvaldamine oli arvestades efekti, mida ametist kõrvaldamine kriminaalmenetluse tagamiseks käesoleval juhul omab, ebaproportsionaalselt intensiivne meede.

Prokurör Laura Vaik jäi enda varasema seisukoha juurde, et Savisaare ametist tagandamine on põhjendatud. Vaik juhtis tähelepanu asjaolule, et kogutud tõendid, mida on maakohus hinnanud piisavateks näitavad, et Savisaar on kasutanud varasemalt ära just oma ametist tulenevat mõjuvõimu.

Mis puutub põhiõiguste riivesse, siis leidis prokurör, et kuigi Savisaare ametist tagandamine on paratamatult põhiõigusi riivav meede, siis on see võrreldes mõne teise meetmega (näiteks vahistamisega - toim.) palju kergem. Pärast istungit ajakirjanikele kommentaare jagades juhtis prokurör korduvalt tähelepanu asjaolule, et kriminaalmenetlus on käimas ja kui selle jooksul peaks selguma, et Savisaare tagandamise meede ennast ei õigusta, siis kaalutakse ka teisi meetmeid.

Prokurör andis kohtule üle ka kriminaalasjas kogutud materjalid, mida oli kokku üheksa paksu kausta. Savisaare advokaat Oliver Nääs esitas selle peale taotluse asitõenditega tutvumiseks, mille aga kohtus tagasi lükkas. Nimelt praegu kehtiva seaduse kohaselt ei ole käimasoleva kriminaalasja jooksul kaitsjatel võimalik tõenditega täismahus tutvuda.

Ringkonnakohus vaatab nüüd prokuröri esitatud tõendid ja muud materjalid üle ja teeb otsuse reedel, 23. oktoobril kell 11.

Harju maakohus otsustas 30. septembril määrusega rahuldada prokuratuuri taotluse kõrvaldada menetluse ajaks ametist kriminaaluurimise all olev Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Edgar Savisaart kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises.

Kahtlustatav või süüdistatav kõrvaldatakse ametist prokuratuuri taotlusel eeluurimiskohtuniku määruse või kohtumääruse alusel, kui ta edasi töötades võib jätkuvalt toime panna kuritegusid; edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust.