Eesti Päevalehe andmetel lükkus kohtuistung edasi seetõttu, et mõned verevähihaiged lootsid nende seisundit märgatavalt kergendava ravimi Glivec lülitamist soodusravimite nimekirja.

Sellekohase taotluse on teinud ravimi tootjafirma Novartis, kes annab praegu 12 haigele Glivecit tasuta. Lõplik otsus jääb sotsiaalminister Siiri Oviiri teha, ent mitme Eesti Päevalehega vestelnud allika väitel pole otsuse langetamine talle enne valimisi kasulik.

“Kohtuasja venimisest tulenev kahju on eelkõige ebaselguses ja ebakindluses teiste ravikindlustatute jaoks,” tunnistas haigekassa pressiesindaja Anne Osvet. “Hoolimata inimlikust kaastundest Valdmanni suhtes, ei saa haigekassa teha seadusega vastuolus olevaid väljamakseid. Nii Valdmannil kui ka üldsusel tuleb mõista, et haigekassa saab ravimikulusid hüvitada üksnes teatud piirides.”

Marge Valdmann ütles, et protsessi venitamine on ka talle ebamugav, sest kulutused advokaadile üha suurenevad. “Käin tööl praegu selleks, et advokaadile maksta,” sõnas ta.

Ravimifirma Novartis esindaja märkis, et nemadki sooviksid kiiret kohtuotsust. “Meile on halvim otsustamatus. Igale arsti antud näidustusega haigele peame ravimit küsima oma peakontorist, mis tähendab pikaajalist asjaajamist,” tõdes ta.

Novartise esindaja sõnul on firma mitmes madalama elatustasemega riigis rakendanud abiprogrammi, mis ravimit hädasolijatele elatustasemest sõl-tuvalt tasuta või osalise hüvitisega võimaldab. “Praegu pole Eesti selgelt väljendanud oma suutmatust nende patsientide eest maksta,” kinnitas ta.

Marge Valdmann ütles, et tema jaoks pole vahet, kas 40 000 krooni kuus maksva arstimi eest maksab haigekassa või ravimifirma. “Mulle tundub, et haigekassa jaoks on asi jonnis,” lausus ta, ennustades seetõttu pikka protsessi. Valdmann näeb haigekassa süüd eeskätt paindumatuses. “30 000 krooni kuus maksvat interferooni osteti kokku suurem kogus, hoolimata sellest, et see kõigile ei mõju. Seda saavad haiged tasuta.

Kui jutt käib kümme tuhat krooni kallimast ravimist, siis seda ei saa. Jääb mulje, et lihtsalt ei viitsitud.”

Sotsiaalministeerium ja haigekassa ei oska ennustada, kas Glivec soodusnimekirja lülitatakse. Otsustajaks on seitsmeliikmeline soodusravimikomisjon, mida juhib sotsiaalminister Siiri Oviir.

“Haigekassa ei saa kuidagi mõjutada ei Gliveci ega ühegi teise ravimi nimekirja lülitamist või mittelülitamist. Haigekassa esindaja on vaid üks seitsmest komisjoniliikmest,” ütles haigekassa pressiesindaja Anne Osvet. Ministeeriumi pressiesindaja Sigrid Tappo sõnul koostab ravimiamet oma ekspertarvamust praegu.