Harju maakohus on kasutanud võimalust kohtuteateid Facebooki kaudu edastata, kuid paraku pole teada ühtegi juhtumit, kus saaks kinnitada, et inimene sai info kätte just tänu Facebookile.

„Facebooki kaudu on meie kohtusekretärid teateid või dokumente saatnud, kuid tulemuseta. Teated lähevad kasutajate postkasti, aga kuna vastust ega mingit kättesaamiskinnitust pole tulnud, siis ei teata, kas inimene on saadetu kätte saanud,“ ütles Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots Delfile.

„Facebooki on proovitud kasutada ka menetlusosaliste otsimiseks, nagu ka Google’t. On proovitud kasutada Facebooki, aga teade on pandud lõpuks ikka Ametlikke Teadaannetesse,“ lisas Eesti suurima kohtu esindaja.

Tartu Ringkonnakohtus on Facebooki teel üritatud kohtuteateid edastada kuuel korral, kuid ainult ühel korral on menetlusosaline sellel meetodil kätte saadud. Muid sotsiaalvõrgustikke kasutatud ei ole.

Tartu maakohtust osati öelda, et istungisekretärid kasutavad Facebooki siis, kui isiku asukoht on teadmata.

„Läbi Google otsingumootori vaadatakse, kas on isiku kohta mingit infot ning üldjuhul tulebki siis ka info, et isik kasutab Facebooki. Teiste suhtlusvõrgustike osas ei ole teada, et sekretärid oleks neid isikutega kontakteerumiseks kasutanud,“ ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm Delfile.

„Üldiselt võib öelda, et tihti on Facebooki kaudu edastatavate teadete kasutamine siiski pigem vähe efektiivne, sest kes tahab, saab ikkagi teadet eirata ja teha nii, et ametnik ei saa seda kätte toimetatuks lugeda,“ selgitas ta.

„On olnud ka seda, et ametnik näeb, et isik käib Facebookis ja paneb sinna üles infot, kuid puuduvad andmed selle kohta, et ta oleks lugenud talle kohtust saadetud teadet. Samas on muidugi ka positiivseid näiteid,“ rääkis Tamm.

Viru maakohtu Facebooki konto on selle aasta jooksul üritatud kuuel korral erinevatele isikutele erinevaid teateid kätte toimetada: kolmel korral paluti teatada kontaktaadressi, millisele on võimalik menetlusdokumente saata; kahel korral teatati, et isikutele on e-toimikus kättesaadavaks tehtud dokumendid; ühel korral oli isikule saadetud teade.

„Facebooki kaudu ei ole vastust kohtu sõnumitele tulnud,“ nentis Viru maakohtu pressiesindaja Jelena Muttonen Delfile.

Kuidas käib Facebooki kaudu kohtukutse saatmine?

Kohtuametnik saab sotsiaalvõrgustiku kasutajakonto lehel meilisõnumina saata adressaadile teavituse selle kohta, et viimasele on avalikus e-toimikus tehtud kättesaadavaks uus dokument temaga seotud kohtuasjas.

Isik saab e-toimikus dokumendiga tutvuda kasutades sisenemisel ID-kaarti või mobiil-IDd. Kui isikul ei ole võimalik dokumendiga elektroonselt infosüsteemi kaudu tutvuda, palutakse teda sellest teada anda ja edastada kohtule selle sidevahendi andmed, millele on võimalik dokument edastada. Sellisel juhul peab isik dokumendi kättesaamise kohta edastama kohtule allkirjastatud kinnituse.

Kohtuametnik peab teavituse saatmise toimikus dokumenteerima, kontrollima teavituse kättesaamist ja dokumenteerima ka teavituse kättesaamise.