Kaitsepolitseiameti (kapo) jälitustoimingu protokollist selgub, et Edgar Savisaart ja teisi altkäemaksu kriminaalasja osalisi jälgiti 2014. ja 2015. aastal intensiivselt ning erinevate meetoditega.

Kohtuistungitel saavad pildid ka tausta ja sisu, mis asjaoludel antud käigud ja kohtumised uurimisorganitele huvipakkuvad olid.

Edgar Savisaar väljumas 2014. aasta 30. juulil kell 16.15 Tallinna linnavalitsuse hoone peauksest koos Paavo Pettaiga. Savisaart jälgiti selle päeva jooksul ajavahemikul 14.14-19.44.

Samal päeval jõudis Savisaar mõne minutiga Meriton hotelli, mille fujaees filmiti või pildistati tema kätlemist Alexander Kofkiniga. Kahtlustuse kohaselt sai ettevõtja Kofkin soodsamalt linnaga rendilepinguid pikendada. Kahtlustuse kohaselt tasus ta Savisaarele hüvedega. Pärast tervitussõnu suunduti restorani Balalaika.

Savisaar kohtus Kofkiniga Balalaikas korduvalt.

Kriminaalasja seisukohast on tähtis 2014. aasta 30. septembri hommik, mil jälgiti Savisaare, tema autojuhi ja Siret Kotka tegevust Hundisilma talus. Autojuht sisenes Savisaare elukohta 09.15 ning väljus sealt 5 minutit hiljem ja asetas reisikoti koos portfelliga sõiduki pakiruumi.

Kell 09.21 väljus hoovist Savisaar koos Kotkaga ning nad istusid autosse ning sõitsid Tallinnasse ja sealt edasi Lätti.

30. novembril kohtus Savisaar taas Kofkiniga, kes ootas teda Meriton hotelli fuajees, kust suunduti tuttava restorani Balalaika poole.

Sama aasta 8. detsembril jälgiti Sikupilli keskuse söögikohas Savisaare kriminaalasjas samuti süüdistuse saanud Tallinna linnavolikogu esimeest Kalev Kallot. Uurimise huvides ei saa avalikustada, kellega Kallo toona vestles.

Kallole enne süüdistust esitatud kahtlustus seisnes altkäemaksu andmisele ja võtmisele kaasaaitamises.

14. detsembril salvestab ilmselt puu otsa kinnitatud kaamera Hundisilma talu juures Alexander Kofkini külaskäigu. Fotol võtab autojuht Kofkini kinkekotte ja -karpi autost välja ning aitab need Savisaare tallu viia.

2015. aasta 16. jaanuaril jälgiti Kalev Kallot ja Hillar Tederit, kes väljusid koos Rävala pst 4 asuvast CitySpa fuajeest, misjärel jäeti kättpidi hüvasti.

Kahtlustuse kohaselt soovis ettevõtja Hillar Teder vahetada linnaga kinnistuid. Selle eest olevat Teder lubanud Keskerakonnale üle 200 000 euro suuruse laenu. Nüüdseks on Tederile esitatud kriminaalasjas süüdistus.

2015. aasta 23. jaanuaril oli Savisaarel kiire õhtu, kui ta kohtus nii Allan Kiili kui Hillar Tederiga.

Savisaar ja Kiil kohtusid sadama lähistel. Nende vestlus ei kestnud kaua ning hüvastijätmise ajal saabus Sadama tn 25 maja juurde Hillar Teder.

Savisaar ja Teder jalutasid omavahel vesteldes mööda Sadama tänavat Logi tänava suunas. Kümme meetrit enne Logi tänavat pöörati ümber ning jalutati tagasi A-terminali suunas. Jõudes Sadama tn 25 maja juurde, jäid mõlemad seisma ning jätkasid vestlust. Kokku räägiti omavahel umbes 10 minutit.

17. veebruaril külastasid linnavalitsust nii Hillar Teder kui Aivar Tuulberg. Kaamerasilma ette on jäänud Tuulberg, kes väljub linnavalitsuse hoonest. Tuulbergile esitatud kahtlustuse kohaselt maksis ta väidetavalt 50 000 eurot altkäemaksu Kultuurikatla ehitustöödega seotud hangete eest. Tuulbergile on esitatud ka süüdistus.

Lisaks süüdistuse saanud asjaosalistele on kapo jälginud mitmeid teisi isikuid, kelle tegevus on uurimise seisukohast oluline, kuid keda antud loos käsitletud pole.

Savisaare süüdistus

Riigiprokuratuur esitas kriminaalmenetluse raames süüdistuse kuritegude toimepanemises Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele, kelle suhtes kehtib kohtumäärus ametist kõrvaldamise kohta, MTÜ-le Eesti Keskerakond, endisele Tallinna linnavalitsuse nõunikule, volikogu esimees Kalev Kallole ning viiele ettevõtjale.

Kogutud tõendite alusel on Tallinna linnapeale, Edgar Savisaarele esitatud süüdistus korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises.