Täna hommikul kell 9.14 said päästjad teate, et Kohtla-Järvel on Sõpruse puiestee kortermajas vingugaasi leke. Õnnetuses said kannatada naine, kes viibib raskes seisundis reanimatsioonis, ning mees, kellel tuulutatakse kopse.

Lekke põhjustas ühes korteris olnud gaasiseadme väljalaskesüsteemi ühenduse puudumine ventilatsiooniga.

Tervest kortermajast evakueeriti 21 inimest. Kontrollitud korteritest mitte üheski ei olnud vingugaasi andureid, mis selliseid gaasilahendusi kasutavates elamutes on alates selle aasta algusest kohustuslikud.

„Alles märtsis oli sarnane sündmus lähedalasuval Lehola tänaval ja seal said kaks inimest surma. Aga isegi see ei ole inimesi mõjutanud ning nad pole endale vingugaasi andureid pannud,“ tõdes päästeameti valvepressiesindaja Jevgenia Parv.

Päästeamet keeras gaasiseadme kinni tervele trepikojale ning lubas pärast vingugaasi kontsentratsiooni kontrollimist ja maja tuulutamist elanikud tagasi majja.

Tehnilise järelevalve ameti (TJA) pressiesindaja Anu Võlma kommenteeris, et amet on algatanud juhtumi osas menetluse. "Kortermajas, kus juhtum aset leidis, on gaasi kasutamine keelatud seniks kuni kõik asjaolud on välja selgitatud ning menetlusega tuvastatavad puudused kõrvaldatud. Millised on asjaolud ja võimalikud rikkumised, see selgub menetluse käigus," sõnas ta.

Lisaks rõhutab TJA, et kõikides eluruumides, kus on korstnaga ühendatud gaasiseade, on vingugaasianduri paigaldamine kohustuslik.

"Suitsuandur ja vingugaasiandur on täiesti erinevad andurid kuigi võivad näha välja sarnased. Suitsuandur ei asenda vingugaasiandurit ega vastupidi. Suitsuandur on mõeldud reageerima suitsule, kuid vingugaasi see ära ei tunne ning sellele ei reageeri. Vingugaasiandur on mõeldud tuvastama ainult nähtamatut ja lõhnatut vingugaasi. Ilma vingugaasiandurita ei ole võimalik ruumis olevat vingugaasi kuidagi tuvastada," kommenteeris TJA peadirektori asetäitja Ingrid Teinemaa.

Samuti erineb ka nende kahe anduri paigaldamine. Kui suitsuandur paigaldatakse lakke, siis vingugaasiandur aga reeglina hingamisteede kõrgusele. Üks vingugaasiandur on mõeldud kasutamiseks ühes ruumis, kuna andur näitab vaid tema läheduses leviva vingugaasi taset. Soovitatav on vingugaasianduri paigaldada lisaks gaasiseadmetega eluruumidele ka muudesse eluruumidesse, kus on küttekoldeid (nt pliidid, ahjud, kaminad vms), millest võib põlemise käigus eralduda vingugaasi.