Riigikogu liige Aivar Kokk ütles täna koduomanike maamaksust vabastamise seaduse eelnõu esimesel lugemisel, et riik ei saa olla arvekontor, mis näeb inimestes eeskätt maksumaksjaid ja kohtleb neid vastavalt, teatas IRL.

"Kodualuse maa vabastamine maamaksust on mitmekihiline otsus, see võimaldab koduomanikel raha kokku hoida, lõpetada nende karistamine koduomamise eest ning aitab kaasa jõuka keskklassi laienemisele," lausus Kokk.

Ta toonitab, et kodu maksustamine tähendab, et inimene ostab juba soetatud kodu maamaksu läbi otsekui teistkordselt välja ning on sisuliselt oma vara rentnik.

"Kuigi kohati on kodualuse maa eest kasseeritav maamaks suhteliselt väike summa, on küsimus põhimõttes: kas me toetame ja soodustame kodu omamist või mitte," ütles Kokk.

IRLi ja Reformierakonna algatatud kodualuse maa maksu kaotava seaduse eelnõu näeb ette, et alates 1. jaanuarist 2013 kaotatakse Eestis tiheasustatud kohtades kodu maamaks 1500 ruutmeetri ja hajaasustuses kuni kahe hektari ulatuses.

Seadusemuudatuse tulemusel jääb koduomanikele aastas kätte umbes 17 miljonit eurot. Selle summa võrra väheneb laekumine omavalitsustele, sest kuigi maamaks on riiklik maks, laekub see kohaliku omavalitsuse eelarvesse.

Koalitsioon on põhimõtteliselt kokku leppinud, et omavalitsused maksu kaotamise tõttu kannatama ei pea ning nende eelarve tulupuudujääk kaetakse riigieelarvest.

"Kas seda tehakse omavalitsustele suunatud tulumaksu protsendiosa tõusu või kuidagi teisiti, pannakse paika 2013. aasta riigieelarve menetluse käigus. Kindlasti on hea, kui seadus võetaks vastu võimalikult ruttu, et nii koduomanikud, omavalitsused kui rahandusministeerium saaks tegevust ette planeerida," lausus Kokk.