Kui vahepeal oli oht, et liiga karmilt toiduseadust lugevad ametnikud teevad kiire lõpu kodus valmistatud toiduainete turumüüjatele, siis jõulu eel on vähemalt kapsas tagasi, kirjutab Lääne Elu.

Riigikogu maaelukomisjon tahab algatada seadusemuudatust, et turul oma väikest kodust ülejääki müüv kaupleja ei peaks maksma toiduseaduse alusel tehtavate järelevalvetoimingute eest 1500 krooni.

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Kalev Kotkas selgitas, et praegu peab iga müüja, olgu suur tehas või kodus kapsast hapendav pensionär, maksma ni suure summa. Selle eest, et veterinaar– ja toiduameti töötaja käib kontrollimas, kas toitu valmistatakse puhtalt.

Kotkase sõnul tuleks 1500 krooni riigilõivu asemel kehtestada järelevalve tasuks 150 krooni tund ja seda tuleks maksta kord kolme aasta tagant. Toiduseadus kohustab veterinaar– ja toiduametit, et vähemalt ühe korra kolme aasta jooksul tuleb käia vaatamas, kuidas toit valmib.

Koduse majapidamise kontrollimiseks kulubki ehk tund, suure tehase peale terve päev, selgitas Kotkas, miks tunni pealt maksmine on õiglasem.

Kotkase sõnul tuleb uuel aastal maksta siiski veel vanaviisi, sest muudatus saab kehtima hakata kõige varem aastal 2010. Tuleva aasta riigieelarve on juba vastu võetud ja seal on arvestatud, et järelevalvetoimingutest laekub mitu miljonit krooni.

„Riigilõivud on suured,” tunnistas Kalev Kotkas. Peale järelevalvetoimigu tuleb müüjal maksta 500 krooni jaemüügi eest ja 300 kr majandusregistrisse arvele võtmise eest. Kotkase sõnul ei peaks turul müüja maksma ka 500 krooni.