Kõigepealt vaidles haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski vastu valitsuse kommunikatsioonibüroole, mille pressiteate kohaselt on eelarves kokku lepitud.

Saates "Foorum" küsis saatejuht Andres Kuusk stuudios viibinud sotside esindaja Rannar Vassiljevilt, mis toimub. Vassiljevi sõnutsi olevat veel jäänud ülesse mõned haridusministri ja töötervishoiuministri vastutusaladega seotud teemad, aga suurt traagikat pole. Rahandusminister Jürgen Ligi ütles aga, et riigieelarve osas on üldine kokkulepe saavutatud.

Neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil kordus sama muster. Rõivas kinnitas, et pressiteade on korrektne ja valitsuskabineti protokollitud otsusega on eelarves kokku lepitud.

"Samas, kui väga täpne olla, siis eelarve teksti kiidab heaks valitsus teisipäeval, 23. septembril ja esitab eelarve parlamendile. Parlament on see, mis eelarve viimased detailid paika paneb. Lõplik sõna on alati parlamendil," rääkis Rõivas.

Mikser rääkis jällegi vastupidist juttu. "Mina olen haridus-ja teadusministriga selles osas nõus, et enne tuleb lõpetada vaidlused ja siis tuleb väljastada pressiteade ja mitte vastupidi."

Rõivase sõnul on sisulised otsused lõviosas juba ära tehtud. "Valitsuskabinet langetab põhimõttelisi kokkuleppeid. Seal me vaatasime üle lisataotlused, leppisime kokku selles, millised lisataotlused on võimalik heaks kiita, millised on katteallikad. See on protokollitud kabineti otsus. Seda ei ole kellelgi võimalik vaidlustada, see on mustvalgel kirjas," rääkis Rõivas.

"Küll aga eelarve tekst koostatakse peale seda, kui sisulised kokkulepped on langetatud, kirjutatakse need read tabelisse, võrreldakse eelmiste aastatega, kirjutatakse juurde seletuskiri, see saab valmis teisipäevaks ja teisipäeval, kui valitsuse istungil on eelnõu ja seletuskiri meil ees, on võimalik see ametlikult heaks kiita ja parlamendile esitada," lisas Rõivas.