Reformierakonna aseesimehe Jürgen Ligi sõnul jääb Ossinovski kõnest Eesti oludele süngevõitu vaade.

"Näen, et enamasti asjalik ja salliv koostööpartner kipub minema tulisemaks kui vaja, nagu suviti ja teatud sõnavõttudes kipub juhtuma, otsides ühemõtteliselt sõjakaid positsioone kellegi vastu ja neil kaevudes. Kasvõi sotsiaalne oleks valitsuse liikme poolt kübeke positiivsust nende oma töökaaslaste suhtes, tänu kelle toele ka erakonnakaaslased saavad teha seda, mida ta väidab neid tegevat üksi. Opositsioon seevastu saab talt oma osa taas viisil, mis nende toetust vaid kasvatada saab," ütles Ligi.

"Kui kõnest vastandumised ära võtta, jääb ikka süngevõitu vaade - Eesti oludele -, ilma oluliste retseptideta. Ma olen mõnegi ta seisukohaga alati nõus, isegi selles kõnes, näiteks, et majanduspoliitika debatt on Eestis primitiivne. Aga samad tavapärased lihtsustused teeb ta kohe ise, kuigi suudaks enam ja me oleksime siis kohe rohkem üksmeelel. Me otsiks suuremat lisandväärtust ettevõtlusest enesest ja riigi võimalustest majandusstruktuuri tootlikumaks muuta. Riigivalitsemise kunst ei ole kirjeldada olukorra lootusetust, vaid välja valida probleemid, mida saab lahendada ja leevendada riik, ning parimad vahendid. Hea koostöövaim, mis valitsuses argipäeviti tegelikult valdab, on muide üks parimatest," lisas Ligi.

Isamaa ja Res Publica liidu aseesimees Siim Valmar Kiisler tõi välja, et Ossinovski kõne parim osa oli ebavõrdsust vähendavate meetmete üles lugemine. "Neist peamised - elatisabifond üksikvanemate toetuseks ja kolmelapselise pere toetuse tõus 400 euroni kuus, on IRL-i algatused, mis on kirjas ka meie programmis," tõi Kiisler välja, tänades koalitsioonipartnerit nii haldusreformi kui ka regionaalset ebavõrdsust vähendava ettevõtmise mainimise eest.

"Mis puudutab Ossinovski süüdistust töötajatel "naha üle kõrvade tõmbamisest", siis on valitsusliidu samm madalapalgaliste tulumaksutagastuseks, mille tulemusel saab järgmise aasta alguses üle 100 000 inimese suure osa tulumaksust tagasi, hoopis IRL-i, mitte sotside initsiatiiv. Selle valgusel jäävad süüdistused koalitsioonipartnerite suunas arusaamatuks," sõnas Kiisler.

Poliittehnoloogiline EKRE suureks puhumine on IRL-i aseesimehe sõnul vesi perekond Helme veskile, aga ei vii Eesti ühiskonda kuidagi edasi. "Helmete tasemel tüli norimise kõrval jäi arusaamatuks, millised on sotside lahendused Eesti inimeste elujärje parandamiseks," tõi Kiisler välja.

"Retooriliselt oli kõne hea, kuid oleksin oodanud sotside esimehelt uusi sisulisi ja jõulisi algatusi, mis oleksid haldusreformiga võrdväärsed," ütles Kiisler kokkuvõtteks.

Loe Jevgeni Ossinovski kõnet täismahus SIIT.