"Kohustuslik ajateenistus ja reservarmee on Eesti taolisele väikeriigile igal juhul sobiv mudel. Ajateenistuse läbinutele rajaneb ka Eesti territooriaalkaitse alustala, vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon Kaitseliit. On iseloomulik, et Ligi ei paku välja ühtegi tõsiseltvõetavat alternatiivi, mis tagaks Eestile tänasega võrreldes sama usutava, ent samas ressursiefektiivsema kaitselahendi. Olen üsna veendunud, et ega tal sellist lahendit ei olegi," ütles Mikser Delfile.

"Meie lähiriikide viimase aja katsetused ajateenistusest loobumisel ei peaks küll kedagi julgustama neid eksperimente kordama. Õnneks on Reformierakonna pealiini vaade riigikaitse küsimustele Jürgeni omast tunduvalt maalähedasem ja vähem ideoloogilise krambi kütkes. Nii võivad Eesti inimesed olla kindlad, et ajateenistusel ja reservil põhinevat riigikaitset keegi lammutama ei asu," lisas Mikser.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles Facebookis kasutajate ja ajakirjanike küsimustele vastates, et peab kohustuslikku ajateenistust ülemääraseks sunniks kodanikuvabaduste piiramisel, praktikas mittevajalikuks ning riigikaitseressursside ebaefektiivseks kasutamiseks.

Edastame Ligile esitatud küsimuse ja ministri vastuse täismahus:

Tom Loik: Küsimus teile kui kunagisele kaitseministrile: milline on täna teie seisukoht (kohustusliku) ajateenistuse küsimuses? Ja palun selgitage enda ettekujutust Eestile sobivast riigikaitsemudelist. Tänan.

Tom, kriitiline, ilmavaateliselt ülemäärane sund vabaduse piiramisel, mis takistab kodanikku end ühiskonnas vastavalt eeldustele rakendada, praktikas mittevajalik, sest soovijaid jätkub, süsteemile laisaks tegev, riigikaitseliselt ressursse ebaefektiivselt kasutav, sest meie ainus valik on pühendumine kollektiivkaitsele. Majanduslikult enesepettus, sest noorte meeste veedetud aeg ja vaev on kuludes kirja panemata. Aga seni, kuni see tähendab inimestele julget olekut julgeoleku pähe, pole temaga mõtet tegelda. Ma polegi tegelenud, kuigi seda väidetakse ja kardetakse.