Riigikogu õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants IRList koos Kalle Jentsiga Reformierakonnast on valmis saanud eelnõuga, mis tühistab võimaluse järgmisest aastast saada töötukassast raha, kui töölt on lahkutud poolte kokkuleppel või vabatahtlikult. Nende eesmärgiks on soov säästa selle pealt 32-34 miljonit eurot.

Pomerants ja Jents selgitavad eelnõu seletuskirjas muutust sooviga mõjutada töötajate käitumist nii, et nad oleksid võimalikult vähe aega ilma tööta ja otsiksid ühe töösuhte lõppemise järel võimalikult kiirelt uue töökoha.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor selgitas, et võimalus töötukassast hüvitist saada ka omal soovil lahkujatel kirjutati sotside toetusel seadusesse eelkõige seetõttu, et inimeste teadlikkus on madal ja tegelikus tööelus sunnitakse töötajaid neid avaldusi kirjutama. "Ähvardusega, et kui ise ära ei lähe, siis leiame sulle paragrahvi. Ja inimesed kirjutavad," nentis Nestor.

Pomerants ja Jents leidsid omakorda, et puudub põhjus eeldada, et enamus omal soovil või poolte kokkuleppel töölt lahkunuid teevad seda tööandja surve tõttu. Nad ka viitavad töötaja võimalusele pöörduda ebaseadusliku töölepingu lõpetamise korral kohtusse, mis võib anda töötaja võidu korral töötajale rahalise hüvitise tööandja arvelt.

Nestori sõnul on rahaline vahe töötukassale selles, et täna on õigus kindlustushüvisele 30 protsendil töötukassasse pöördujatest, kelleks on koondatud ja tähtajalise lepingu lõpetanud inimesed. Kui see punkt kehtiks oleks see õigus 60 protsendil inimestest. "Siin kehtib loogika, et töötuseks on ju inimene end kindlustanud, raha on ta maksnud ja järelikult peab saama ka hüvitist," selgitas Nestor.