Enne valimisi lubasid sotsiaaldemokraadid hambaravihüvitist 200 eurot kolme aasta kohta ning Reformierakond lubas maksta enim abi vajavatele sihtrühmadele 100 eurot hambaravihüvitist aastas. Erakondade sõnul hambaravihüvitis tuleb, kuid milline täpselt, ei tea nad veel isegi.

Koalitsioonileppest hambaravihüvitise sõna ega ühtki konkreetset arvu ei leia, seal öeldakse üksnes, et viiakse ellu täiskasvanute hammaste parandamise programm, mis jätab mulje, et ehk hakatakse hoopis läbi reklaamide inimesi hambaid pesema õhutama.

Endine töö- ja terviseminister, värske maaeluminister Urmas Kruuse (RE) ütles Delfile, et alates 2016. aastast suunatakse 12 miljonit eurot täiskasvanute hambaravi kättesaadavuse parandamiseks. Samas ei täpsustanud ta, kas see raha läheb hambaravihüvitise taastamiseks ning kui, siis kellele, kui palju ja kuidas seda hüvitist maksma hakatakse.

SDE aseesimees Heljo Pikhof ütles samuti, et koalitsioonikõnelustel leidis sisulist toetust ettepanek, mis näeb vanadus- ja töövõimetuspensionäride kõrval hambaravihüvitise ette ka täiskasvanutele ja seda vähemalt 12 miljoni euro eest aastas.

"Antud summa eraldatakse riigieelarvest, millele on kavas leida lisa haigekassa eelarvest," sõnas Pikhof. "Sotsiaaldemokraadid kannavad kindlasti hoolt selle eest, et koalitsioonileppe punkt, mis lubab ellu viia täiskasvanute hammaste tervist parandava programmi, saab endale tuumaka sisu."

Hambaravihüvitiseks on praegu olemas 15 eurot inimese kohta

Niisiis pole hetkel veel hambaravihüvitise (taas)loojatel endalgi selgust, kas seda hakatakse maksma kõigile täiskasvanutele või üksnes enim abi vajavatele inimestele (ja kuidas need inimesed sel juhul välja valitakse) ning kui suur summa hambaravihüvitiseks igale inimesele aastas on ette nähtud.

Kui hüvitist tahetakse maksta kõigile tööealistele elanikele, siis tähendab see 12 miljoni euro eraldamise korral ühele inimesele umbes 15-eurost hüvitist, kuna Eestis on umbes 800 000 tööealist inimest. Samas tundub, et eeldatakse, et kõik täiskasvanud ei lähe niikuinii hambaarsti juurde. Kui toetuse summa jagatakse umbes 470 000 inimese vahel, siis tähendaks see 25-eurost hüvitist.

Pikhofi kinnitusel tahetakse aga summat märkimisväärselt suurendada. "Peame väga oluliseks programmile täiendava rahastuse leidmist, mis tähendab, et juba mainitud 12 miljonit eurot peab saama tõhusat lisa haigekassa vahenditest," rääkis Pikhof. Tema sõnul ongi esmalt tarvis teada saada, milline saab olema programmi rahaline maksumus.

Lisaks täiskasvanute hammaste parandamise programmile võetakse koalitsioonileppe järgi kasutusele meetmed, et kõik lapsed jõuaksid hambaarsti kontrolli vähemalt kord aastas, ja vanadus- ja töövõimetuspensionäridel võimaldatakse kasutada kolme aasta jooksul 256-eurost proteesihüvitist ka hammaste ravimiseks.

Praegu saavad hüvitist pensionärid, rasedad ja värsked emad

Kuue aasta eest, 2009. aastal kärbiti haigekassa eelarvest välja kõigile täiskasvanutele mõeldud 300-kroonine ehk umbes 19-eurone hambaravitoetus. 2013. aastal hakkas haigekassa analüüsima, kuidas oleks võimalik see mingil kujul taastada.

Möödunud aasta sügisel kirjutas Eesti Päevaleht, et ühe variandi järgi oleks kõigi täiskasvanute aastane hüvitis 30 eurot, millele kuluks kokku 14 miljonit eurot aastas. Siit nähtubki, et hüvitise kasutajaid oletatakse olema umbes 470 000.

Teine variant oleks, et hüvitis oleks 30 eurot aastas, kuid seda saaks kasutada kahe aasta jooksul. See tähendab, et teisel aastal saaks ravi hüvitada 60 euro eest, millega saaks parandada juba suurema hambaaugu. Esimesel aastal kuluks 14 miljonit eurot, teisel 28 miljonit eurot.

Praegu makstakse hambaravihüvitist töövõimetus- ja vanaduspensionäridele 19,18 eurot aastas. Samuti on pensionäridel õigus saada proteesihüvitist 255,65 eurot kolme aasta jooksul.

Hambaravihüvitist makstakse ka rasedatele ja alla üheaastaste laste emadele 28,77 eurot aastas. Rasedal on õigus hambaravihüvitisele sama kalendriaasta jooksul, mil rasedus tuvastati, kusjuures ravi võis olla toimunud ka enne rasedust.