Võistluse eesmärk on leida Harjumaal asuvate Klooga koonduslaagri ja Põllküla ingerlaste matmispaiga tulevase väliekspositsiooni parim kontseptuaalne ja arhitektuurne lahendus. Väliekspositsiooni teema on Saksa okupatsioon ja holokaust Eestis.


Ideevõistlus hõlmab Klooga koonduslaagris hukatute matmispaiga ala ja Ingerimaa soomlaste sõjapõgenike matmisala Põllkülas. Ajaloomuuseum soovib väliekspositsiooniga näidata, kuidas koheldi Eestis okupatsioonirežiimi vaenlaste eri kategooriad. Lisaks Klooga laagrile vaadeldakse sunnitööliste elu- ja töötingimusi, kannatusi ja saatusi ka teistes Eesti kinnipidamiskohtades.

Praegu asuvad võistlusalal 1994. aastal paigaldatud mälestusmärk Eestis mõrvatud juutidele, Klooga terroriohvrite ühishauda tähistav mälestusmärk, 2005. aastal paigaldatud holokausti ohvrite mälestuskivi ja Põllküla karantiinilaagris surnute mälestuskivid.

Kultuuriministeeriumi muuseuminõuniku Marju Reismaa sõnul vajab võistlusala korrastamist ja infokandjate lisamist, sest praegu ei saa paiga külastaja seal toimunud kurbade sündmuste kohta piisavalt teavet. „On tarvis täpsustada, kus, mis ja millal täpsemalt toimus ning miks on sinna paigaldatud mälestuskivid. Seepärast on meie ülesanne pakkuda nende paikade kohta rohkem teavet,” lisas Reismaa.

Ideevõistlusele esitatavate tööde juures hinnatakse eelkõige sellist kujunduslikku lahendust, mis on ökonoomselt teostatav ja edaspidi madalate ülalpidamiskuludega. Lahendus peab olema diskreetne ja ajatu, kuid uudne ja meeldejääv. Võimaluse korral peaks aja kulg lisama väliekspositsioonile väärikust ja ilu.

Võistluse auhinnafond on 5500 eurot, millest võidutöö auhinna suurus on 2500 eurot. Kokku antakse välja kolm auhinda.

Tööde esitamise tähtaeg on 24. september.