"Mulle tundub see eelnõu ärapanemisena. Kogu riigis võiks olla tasuta ühistransport," ütles Klandorf linnavalitsuse pressikonverentsil.

"Kohalik omavalitsus peab hoolitsema omade inimeste eest eelkõige ja vaatama, kuidas oma valla elanikel kõige parem on," sõnas Klandorf.

Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut leiab, et eelnõu on vajalik vaid "testimiseks". "Eelnõu visati ajakirjandusse ja nüüd vaadatakse, mis hakkab toimuma. Usun, et võetakse hiljem tagasi," sõnas Vitsut.

Uus ühistranspordi seadus märgib, et sõidusoodustusi tuleb kehtestada ebavõrdse olukorra leevendamiseks, mitte lihtsalt omavalitsuse äranägemisel, samuti ei peaks soodustused diskrimineerima sõitjaid elanikkonna registri järgi. Seaduse eelnõu paragrahvis 35 seisab seletuskirja järgi, et lisanduvaid sõidusoodustusi võiks kehtestada vaid ebavõrdse olukorra puhul, mis toob ühistranspordi kasutamisel kaasa lisakulusid, näiteks kui inimesel on vaja saartelt mandrile sõita.

Riigikogu majanduskomisjoni liige Kaja Kallas kommenteeris, et näiteks saartel elavad inimesed eristuvad teistest Eesti elanikest seetõttu, et kodust mandrile ja tagasi saamiseks ei ole neil sisuliselt muud võimalust, kui sõita praamiga, see toob kaasa suuremad kulud Eestis liikumiseks. "Sellisel juhul on põhjendatud elukoha arvesse võtmine soodustuse saamisel," selgitas Kallas.

Tallinna linna õigus ühistransporti tasuta pakkuda ei kao kuhugi, aga Tallinn peab sel juhul pakkuma seda tasuta kõigile. "Või Tallinn peab olema valmis põhjendama, et on olemas avalik huvi ja Tallinna elanikel on ebavõrdne olukord teiste Tallinnas sõitvate Eesti elanikega, et neid tuleb soodustusega järgi aidata," märkis Kallas.

"Aga juhin tähelepanu, et kui seadus sellisel kujul vastu võetakse, siis peab ilmselt kohus selle vaidluse lahendama, kui mõni muu Eesti elanik näiteks nõuab, et ka tema saaks tasuta, sest Tallinna elanike eelistamine pole seaduse kohaselt korrektne. Kui selline vaidlus tõusetub, on Tallinna linnal võimalus põhjendada nii avalikku huvi kui ka põhjendatust," lisas Kallas.

Ka õiguskantsler on Kallase sõnul juhtinud tähelepanu, et elanikeregistri järgi diskrimineerimine pole kohane.

Eelnõu peaks jõustuma uue aasta algusest.