„Pöördume ELi poole viimases hädas, kuna senised pöördumised järelvalvet teostavate ametkondade poole pole andnud mitte mingisuguseid tulemusi,“ nentis kohalike elanike esindaja Svetlana Heino. „Meile teadaolevat leiavad Kiviõli Keemiatööstuse OÜ tootmisettevõttes aset ulatuslikud keskkonnaalased rikkumised. Oleme veendunud, et need rikkumised on olnud kontrollimatud pika aja jooksul, ning nendega kaasnevad suured keskkonnaalased riskid, mis mõjutavad otseselt kohalike elanike tervist nii praegu kui ka tulevikus“.

Pöördumine, millele on alla kirjutanud ligi 700 inimest, saadeti Euroopa Komisjoni keskkonna peadirektoraadile, Euroopa Keskkonnaagentuurile, Rahvusvahelisele Looduskaitseliidule (IUCN) ning ÜRO Keskkonnaprogrammi (UNEP) Euroopa regiooni osakonnale.

Kõige olulisemaks rikkumiseks, mida kohalikud elanikud kogevad iga päev, on õhureostus, kuna Kiviõli Keemiatööstuse OÜ-s toimub pidevalt tolmu, tuha ja heitgaaside maksimaalselt lubatud kontsentratsioonide mitmekordne ületamine. Kiviõli Keemiatööstuse OÜ katlamajast väljuv suits on pea kogu aeg tumemusta värvi ja spetsiifilise lämmatava lõhnaga, mis annab tunnistust sellest, et kasutatavad põlevkivi töötlemise ja põletamise tehnoloogiad on ebatäiuslikud ning et põletatakse aineid, mille käitlemine sellisel moel pole lubatud ja samuti atmosfääri väljaheidetavad gaasid ei läbi puhastamisprotseduuri.

Probleemi olemasolu tunnistas ka Kiviõli Keemiatööstuse OÜ uus tegevdirektor Robert Karpelin, kelle sõnul tehase katlamaja korstnast tõusev must suits on läinud aastate pärandus endistelt peremeestelt. „Mustast suitsust lahtisaamine on tehniliselt keeruline probleem, mis nõuab kogu põlevkivi ümbertöötamise tehnilise tsükli rekonstrueerimist,“ kirjutas ta kohalikus ajalehes „Meie Reede“.

Svetlana Heino sõnul pole arusaadav, miks tehase juht süüdistab probleemi olemasolus endisi omanikke, kui praeguste peremeeste käes on tehas töötanud juba 11 aastat ning mustast tossust lahti saamiseks pole siiani midagi ette võetud. „Kui vaadata piirkonna teisi sarnaseid ettevõtteid, nagu VKG või Eesti Energia Õlitööstus, siis nende korstnatest tuleb läbipaistvat auru!“ kommenteerib Heino. „Erinevalt teistest ettevõtetest pole Kiviõli Keemiatööstuse keskkonnatehnoloogiatesse piisavalt investeerinud.“

Põhja-Kiviõli karjääris toimuvate võimalike keskkonnaalaste rikkumiste kohta on saadud hinnangud erapooletu ja tunnustatud ekspertide, Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessori ja akadeemiku Arvo Otsa ning Läti Ülikooli professori Valdis Seglinši poolt. Nimetatud hinnangutest nähtub, et kaevandamine toimub vastuolus Euroopa Liidu poolt kehtestatud direktiividega ning sellega võivad kaasneda pöördumatud keskkonna reostused.

TTÜ Soojustehnika instituudi vanemteaduri Arvo Otsa arvamuse kohaselt on tegemist ebanormaalse olukorraga korstnast ümbruskeskkonda paisatavate heitmetega. „Suitsu must värvus on tõenäoliselt põhjustatud suurest tahmaosakeste kontsentratsioonist. Tahmas aga enamjaolt alati lisaks kütuse põlemata osistele ja muudele keskkonda saastavatele ühenditele sisaldub ka tervistkahjustavaid, kaasa arvatud kantserogeenseid ühendeid,“ märgib ta oma eksperthinnangus.

„Meil on tõsine mure nii enda kui ka oma laste tervise ja tuleviku suhtes,“ resümeeris Svetlana Henno elanike pöördumise sisu.