Käskkirjal oli vallandamise põhjuseks märgitud usalduse kaotamine, kirjutas Eesti Päevaleht.

Reet Roos (Res Publica) saatis mõni kuu tagasi e-kirja endisele Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) reklaamijuhile Sirli Tarvele, et näha EASi presentatsiooni, mida käis suve hakul Riigikogus Res Publicale tutvustamas EASi juht Tea Varrak.

Presentatsioon puudutas EASi kui ettevõtet, selle tegemisi, strateegiat, tegutsemise põhimõtteid. Lisaks sellele küsis Roos, mis üldse EASis parasjagu toimub.

Varraku sõnul on töötajad teadlikud asutuse turvadokumendist, kus on kirjas, et sidevahendid on EASi omand. “Oleme asutus, mille jagada on ligi 900 miljonit Eesti krooni. Fakt on see, et selle raha kasutust peab väga täpselt jälgima,” ütles Varrak.

Tarve tõdes, et tema sooviks sellisel juhul niisugust dokumenti näha. “Kirjade lugemise pärast on käinud meie IT-mehe juures kurtmas paljud töötajad. Mina pole niisugusele dokumendile alla kirjutanud,” kinnitas Tarve. “Kas see on üldse olemas? Meile oleks pidanud seda tutvustama. Kui IT-mehe poole pöörduvad inimesed, siis on see lugemine järelikult massiline.”

Tarve kinnitas, et ka teised organisatsioonist lahkunud töötajad on omavahelises vestluses tunnistanud, et olid saanud jälile oma kirjade lugemisele.

27. oktoobril oli asi arutlusel töövaidluskomisjonis, kus leiti, et töölepingu lõpetamine oli ebaseaduslik ja Sirli Tarve kasuks mõisteti välja hüvitis. EAS on suurim Euroopa Liidu raha vahendav üksus Eestis, mille eelarve on üle 893 miljoni krooni, firmas töötab umbes 150 inimest.