"Ööpimeduses toimuvad mõõga ja mantli aktsioonid ei kõlba kultuuriajakirjanduse ja vaba mõtte leviku juurde. Säärane, täiesti lugupidamatu käitumine Sirbi töötajate vastu ning üleüldine rabistamine nagu valdkonnatoimetajate koondamine on igati taunitav," sõnas Helme Delfile.

Helme sõnul on tekkinud olukord, kus Eesti ainuke meie kõigi raha eest tehtav kultuurileht kaotab konkreetsete kultuurivaldkondade eest vastutavad inimesed. "Kui koondatakse vastavad ametikohad, siis antakse sellega mõista, et näiteks kirjanduse või filmiga pole Sirbil enam vaja tegeleda."

"Häiriv on just asjaajamise kord, mis on kõigi tunnuste järgi kõige vastikumas mõttes JOKK – kõik on tõesti kinnitanud sihtasutuse Kultuurileht nõukogu juhatus ja selle esimees Urmas Klaas," sõnas Helme.

Helme osutab ka sellele, et kultuurilehe nõukogu viiest liikmest kaks reformierakondlased – lisaks Klaasile ka kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene. Kolmas liige on kultuuriministeeriumi kirjandusnõunik Asta Trummel ehk kantsler Nõgene otsene alluv.

"Nõnda kontrollib üks erakond kolme viiendiku nõukogust ning selle taustal ei maksa Sirbi peatoimetaja kohusetäitja isikut, tema ettekujutusi – mis on ju alati värvikad olnud – ning tema potentsiaalset meeskonda, üle hinnata," sõnas Helme.

Esmaspäevast alustab tööd Sirbi peatoimetaja kohusetäitjana kirjanik Kaur Kender. Kender toob BNSi teatel aga endaga toimetusse kaasa kolm uut töötajat ning koondab mitu kultuurilehe praegust töötajat.

"Ühe koondamisteate esitasin ma Tarmo Tederile ja teise Doris Karevale, ütles sihtasutuse Kultuurileht esimees Toomas Väljataga neljapäeval BNS-ile. Ta kinnitas, et Sirbi peatoimetaja kohusetäitjana tööd alustav Kaur Kender tuleb kultuurilehte koos oma kaastöötajatega.

Lisaks on väidetavalt koondamisteate saanud ka teadustoimetaja Marek Strandberg ja arhitektuuritoimetaja Veronika Valk.

"Kuna toimetusel on teatud piirid, siis tuli toimetuse töö seetõttu ümber korraldada. See tõigi endaga kaasa koondamised," rääkis Väljataga.

Väljataga sõnul hakkavad lisaks Kenderile Sirbis tööle Martin Luiga, Robert Kurvits ja Tõnu Õnnepalu.