Erakonnad ja ühiskondlikud liikumised on alustanud presidendikandidaatide nimetamisega ja nendele poolehoidjate kindlustamisega ning pöördunud kiriku poole sooviga saada kandidaatidele selle eelistus, ütles Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) pressiesindaja Tiiu Pikkur.

Piiskop Einar Soone ütles BNS-ile, et ta ei tahaks ühtegi erakonda hakata välja tooma, kuid kinnitas, et mitu poliitilist jõudu on kandidaatidele kiriku toetust taotlenud.

Kõik erakonnad on aga EELK-i Konsistooriumilt saanud vastuse, et EELK kui institutsioon ei saa siduda end eelseisvatel presidendivalimistel ühegi presidendikandidaadi ega poliitilise erakonnaga.

Soone sõnul jääb kirik institutsioonina presidendivalimiste protsessis neutraalseks, seda kas või seetõttu, et tema enda juhitavas Kaarli koguduses on liimeid pea kõigist Eesti erakondadest.

“Kodanikuna ei tohiks aga ükski EELK-i liige jääda ükskõikseks või osavõtmatuks muudatuste suhtes, mis mõjutavad meie riigi ja tema inimeste elu,” ütles Tiiu Pikkur. “Kiriku liikmed langetavad oma otsused ja teevad valikud südametunnistuse, õiglustunde ja kristliku armastuskäsu järgi.”

Pikkur lisas, et kõigil EELK-i vaimulikel, töötajatel ja koguduseliikmetel on riigikodanikuna õigus ja vabadus valimiste eel avaldada oma parema äratundmise järgi poolehoidu ühele või teisele presidendikandidaadile.

“Kutsume kõiki kristlasi — vaimulikke ja koguduse liikmeid, Eesti kodanikke, palvetama, et Eesti vabariik saaks presidendi, kes kannab edasi kristlikke väärtusi. Soovime meelekindlust ja otsustusvõimet presidendi valijatele,” lisas Pikkur.