Kindral Mattis tõi kohtumisel esile Eesti kaitseväelaste vapruse ja hea ettevalmistuse, mida ta on isiklikult Iraagis teenides meie sõduritega kohtudes kogenud, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„Neile Eesti ja Ameerika sõduritele, kes on oma kaitseväelase karjääri alguses osalenud õlg õla kõrval koos lahingutegevuses, jääb see eluks ajaks meelde. Relvavendlus ja teineteise mõistmine on väärtused kogu eluks,“ lausus kindral James Mattis.

Kindral tänas Eesti kaitseväelasi eeskujuliku teenistuse eest ühistel sõjalistel missioonidel.

Peaminister Andrus Ansip ütles kohtumisel, et Eesti tuleva aasta kaitsekulud tõusevad kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust ja sellega täidame NATO-ga ühinedes liitlastele antud lubaduse.

„Lubaduste hoidmine on kohustuseks igale riigile. Eriti oluline on antud lubadustest kinnipidamine väikestele rahvastele, kelle jaoks on partnerite usaldus ja riigi julgeolek lahutamatud,“ lausus Ansip.

Valitsusjuht avaldas kindral Mattisele tänu USA toetuse eest Balti riikide õhuturbemissiooni läbiviimisel ning rõhutas ühiste harjutuste tähtust.

Kohtumisel käsitleti veel Afganistani missiooniga seonduvat, koostööd kaitsealase varustuse hankimisel aga ka konfliktijärgse Liibüa riigiasutuste abistamise võimalusi.

Eestis kahepäevasel visiidil viibival kindral Mattisel on kavas kohtumised veel kaitseminister Mart Laari ja kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneotsaga.

Kindral Mattis osaleb ka Tallinnas sel nädalal toimuva kaitsepoliitika konverentsi ABCD (Annual Baltic Conference on Defence) raames seminaril, kus käsitletakse käimasolevat Afganistani operatsiooni, NATO tulevikku ja küberkaitsega seotud küsimusi.