"Vabastamise aluseks on ministri ja maavanema koostöö mittelaabumine," ütles Kiisler valitsuse pressikonverentsil.

Kiisleri sõnul vabastati Lootsmann ametist seoses mitmete sisuliste küsimustega, näiteks menetlustähtaegadest mitte kinnipidamisega, ülesannete vale delegeerimisega ja käitumisega konfiskeeritud varaga.

"Juttu on autodest. Olen jätkuvalt seisukohal, et kui autod konfiskeeritakse ja antakse üle omavalitsusele, et need enampakkumisel maha müüdaks, siis asutakse kohe enampakkumise korraldamisega tegelema ja need ka maha müüakse. Aga maavanem asus seisukohale, et konfiskeeritud vara kasutussejätmine on igati mõistlik."

Rahandusminister Jürgen Ligi lisas omalt poolt, et ka temal oleks Harju maavanemale pretensioone. Ligi sõnul on maavanemal olnud raskusi oma kohustuste täitmisel eelarve osas ja lisaks on ta ületanud laenulimiite.

Maavanema ametist vabastamise teema ei ole Siim Kiisleri sõnul sugugi värske. Juba 25. juunil saatis ta enda sõnul Lootsmannile tutvumiseks vastava korralduse eelnõu, kuid vastuväidete esitamiseks kokku lepitud kuupäeval jäi Lootsmann haigeks ja seega teema venis, nii et oma vastuväited esitas Harju maavanem alles 16. oktoobril.

Kiisleri sõnul hakkab maavanema kohuseid esialgu täitma Jaan Mark, kes kon ka varem korduvalt Lootsmanni kohusetäitjana tegutsenud, seda ka siis, kui maavanme oli haige.