"Eks iga inimene väärtustab erinevaid asju, kuid mina olen veendunud, et täna on Luunja või Ülenurme vallas elada jupp maad inimväärsem kui näiteks Lasnamäel," kommenteeris Kiisler Delfile president Ilvese aastalõpukõnes öeldut, et elu võimalikkus ei peaks sõltuma sellest, mitme kilomeetri kaugusele jääb elukohast pealinn.

"Nende valdade elukeskkond on selline tänu Tartu lähedusele, mis näitab, et tugevad keskused mõjutavad mitte ainult seal elavate inimeste elu, vaid palju laiemat ümbruskonda," ütles Kiisler.

Ministri sõnul on viimase kümne aasta regionaaltoetustega aidatud maapiirkondade tublisti järele. "Kõigil kriitikutel soovitan vaadata ka neid numbreid, kus riik maksudest laekuvat raha ümber jagab. Lihtsustatult toimub see nii, et Harjumaalt, natuke ka Tartumaalt, kogutakse raha kokku ja saadetakse ülejäänud Eestisse ja seda väga suures ulatuses. Sisuliselt peetakse Harju- ja Tartumaal kogutud maksudega üleval teiste maakondade teenuseid," ütles Kiisler.

"Teenused ja kaubad muutuvad meie inimestele taskukohasemaks siis, kui suurenevad inimeste sissetulekud. Mis omakorda eeldab tasuvamaid töökohti kodust mõistlikus kauguses ning häid transpordiühendusi nende vahel," lisas Kiisler.

President Toomas Hendrik Ilves ütles oma aastalõpukõnes, et edukas ja arenenud riigis ei sõltu elu võimalikkus sellest, mitme kilomeetri kaugusele jääb pealinn.

"Riigiasutusi ei pea koondama pealinna. Teid ja muud taristut tuleks väljaspool pealinna arendada jõulisemalt. Elekter ja muu eluks hädavajalik peaks olema maal taskukohasem. Inimesed peavad tunnetama, et politsei ja päästeteenistus on meil kõikjal lähedal," ütles Ilves.